Чехія не готова назвати дату прийняття євро через неясність ситуації в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чехія не готова назвати дату прийняття євро через неясність ситуації в єврозоні

Валюта
284
Чехія не готова назвати дату прийняття євро через боргову кризу і неясну ситуацію в самій єврозоні, заявив у Празі після засідання уряду прем'єр-міністр країни Петро Нечас.
"Зараз взагалі неправильно встановлювати якусь дату приєднання до євро, тому що неясно, до чого б ми приєдналися", - сказав він. За його словами, нинішня боргова криза в єврозоні створює іншу ситуацію, ніж та, про яку йшлося в момент вступу Праги в ЄС в 2003 році.
Глава уряду Чехії стримано поставився до пропозиції лідерів Німеччини і Франції про створення "економічного уряду" єврозони.
У свою чергу міністр фінансів Чехії Мирослав Калоусек заявив, що "економічний уряд Європи означав би втрату бюджетного суверенітету".
"Я глибоко переконаний, що для такої країни, як Чехія, такий уряд (економічний уряд Європи) був би невигідним. У нас невелика, ліберальна і проекспортно-орієнтована економіка, а європейський уряд логічно захищав би інтереси великих гравців", - пояснив Калоусек.
Раніше Ангела Меркель і Ніколя Саркозі домовилися почати роботу зі створення так званого "економічного уряду" єврозони, ввести податок на фінансові трансакції всередині неї і зміцнити загальну бюджетну дисципліну аж до внесення відповідного пункту в конституції країн-членів. Німецько-французький план прийнятий в загальних рисах, він буде наповнюватися конкретикою, і ще має бути обговорено усіма іншими членами єврозони у вересні.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас