Ющенко заявляє, що не відкликав Дубину з газових переговорів наприкінці 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко заявляє, що не відкликав Дубину з газових переговорів наприкінці 2008 р.

Кримінал
766
Третій президент України Віктор Ющенко заявляє, що не відкликав главу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Олега Дубину з газових переговорів у грудні 2008 року.
"У мене немає повноважень на відкликання делегації, відправленої урядом. Це - не моя компетенція. Я нікого не відкликав", - сказав він у середу під час дачі показань у Печерському районному суді, який розглядає "газове справу" щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко.
Ющенко назвав переговорний процес наприкінці 2008 р. – на початку 2009р в цілому складним.
За його словами, під час переговорів російська сторона спочатку запропонувала умови, за якими ціна на газ становила б $250 за 1 тис. куб. м, проте прем'єр-міністр Україна відмовилася від таких умов.
В результаті, зазначив екс-президент, російська сторона не бажала більше зустрічатися з українською делегацією на чолі з Тимошенко. "Це був повний зрив переговорів", - сказав Ющенко.
"Я знаю, що Юлія Володимирівна кілька разів намагалася робити цей виліт, навіть була в аеропорту, але він не міг бути реалізований через російську сторону", - підкреслив Ющенко.
За його словами, цей етап переговорів закінчився невдало для української сторони, після чого президент запропонував прем'єр-міністру зробити спільну заяву з інформацією для українського народу про ситуацію в газових переговорах, яку і було оприлюднено в ніч на 1 січня 2009 року.
Екс-президент також заявив, що Україну в переддень 2009 року не влаштовувала виключно ціна на газ, запропонована РФ, іншої мотивації для непідписання контактів не було. 1 січня 2009 р. Україна підготувала спільну заяву від імені президента і прем'єра, в якій пояснила, чому не відбулися переговори, і гарантувала Європі поставку газу, нагадав Ющенко. "Суть цього документа - це питання ціни. Нас не влаштовувала ціна і ніхто інший нам не заважав", - сказав Ющенко, зазначивши, що запропонована Москвою ціна в $250 за 1 тис. куб. м не була економічно обґрунтована, за підрахунками Києва, вона мала бути $201 за 1 тис. куб. м, а ставка за транзит не нижче $2.
Генеральна прокуратура звинувачує Тимошенко у перевищенні службових повноважень при укладанні "газових контрактів" з РФ в 2009 році, чим державі було завдано збитків на суму понад 1,5 млрд грн.
Печерський районний суд Києва почав розгляд "газової справи" 24 червня. 5 серпня на засіданні суду Тимошенко була арештована. За інформацією держобвинувачення, підставою стало "перешкоджання у встановленні істини".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас