Селяни бояться, що землю скуповуватимуть провладні олігархи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Селяни бояться, що землю скуповуватимуть провладні олігархи

Аграрний ринок
63
Після скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель на реалізацію виставлять майже 3 мільйони розпайованих гектарів. Покупці знайдуться хіба що на 2%. Тож ціни будуть сміхотворні - від 4 до 8 тисяч гривень за гектар, прогнозують фермери. Тоді як у молодих країнах Європи правлять по 2-3 тисячі євро, а в розвинених державах ЄС - і по 10-15.
"Нам з Євросоюзом дуже важко змагатись, тому що в ЄС є дотації в сільське господарство, тому ціна на землю піднімається не лише бо її мало, а тому що є дотації", - вважає Микола Калюжний, заступник голови Держземагентства України. Повідомляє телеканал UBR.
Аби ціни на землю зросли, необхідно розвивати інфраструктуру, концентрувати розпайовані ділянки для зручності їх обробітку, і підвищувати якість ґрунтів. Значно дорожчі площі поблизу великих міст, адже в перспективі можна змінити їх цільове призначення і забудовувати. Найдешевші - поодинокі наділи.
"Коли десь на якомусь полі буде ділянка в два-три паї - 6-7 гектарів, вона не буде приваблива для покупки, а от уже поле розміром 100-200 гектарів, воно завжди буде мати більше привабливість і звичайно більшу ціну", - пояснює Олександр Чубук, фермер.
Перша в черзі на придбання землі, відповідно до закону, - держава, а вже потім - орендарі. Фермери побоюються, що так угіддя скуповуватимуть олігархи, наближені до чиновників.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас