Темпи економічного підйому в Східній Європі в II кварталі сповільнилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темпи економічного підйому в Східній Європі в II кварталі сповільнилися

Казна та Політика
98
Темпи економічного зростання в країнах Східної Європи сповільнилися в II кварталі 2011 року, що підвищує ймовірність зниження процентних ставок центробанками регіону, повідомляє агентство Bloomberg.
Зростання економік Чехії та Угорщини сповільнилося вперше після закінчення рецесії в I кварталі 2010 року. Підйом ВВП Словаччини в квітні - червні 2011 року був мінімальним з січня - березня минулого року, а темпи підвищення ВВП Румунії, економіка якої вийшла з рецесії тільки в I кварталі 2011 року, сповільнилися.
Економіки країн регіону, значною мірою орієнтовані на експорт, наражаються на небезпеку у зв'язку зі збільшенням загроз для світової економіки на тлі боргової кризи в єврозоні та зниження кредитного рейтингу США. Це дозволяє очікувати, що центробанки країн Східної Європи розглянуть можливість зниження процентних ставок, щоб підтримати економічний підйом, вважають експерти Citigroup Inc.
"Економіки країн Європи найбільш уразливі, - відзначає головний економіст Capital Economics з emerging markets Ніл Ширінг. - По-перше, вони значною мірою орієнтовані на експорт в проблемні країни єврозони. По-друге, вони перебувають у більшій залежності від іноземного капіталу, необхідного для фінансування видатків та рефінансування боргів. По-третє, високі показники бюджетних дефіцитів обмежують можливості цих країн щодо стимулювання економіки у випадку необхідності".
Зростання ВВП Чехії в II кварталі 2011 року сповільнилося до 2,4% у річному вирахуванні з 2,8% в I кварталі, ВВП Угорщини - до 1,5% з 2,5% у січні - березні.
ВВП Словаччини в квітні - червні піднявся на 3,3% відносно того ж періоду 2010 року (3,5% в I кварталі), економіка Румунії - на 1,4% (1,7% кварталом раніше). Збільшення російського ВВП в II кварталі скоротилося до 3,4% з 4,1%, болгарського - до 1,9% з 3,4%. За оцінками експертів, економічний підйом в Польщі сповільнився в минулому кварталі до 4,2% з 4,4% в I кварталі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас