Литвицький: Динаміка ВВП покращилася за підсумками липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Динаміка ВВП покращилася за підсумками липня

Казна та Політика
180
Економіка України в першому стартовому місяці другого півріччя, за попередніми даними, заснованими на аналізі інформації п'яти базових галузей, сильніша, ніж у першому півріччі 2011 року, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"За моїми попередніми оцінками, показник зростання ВВП перебуває на позначці, яка на кілька десятих вища, ніж річний бюджетний орієнтир в 4,7%", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Литвицький додав, що за підсумками липня зростання ВВП прискорилося, за попередніми даними, на 0,3-0,5 процентного пункту (п.п.).
"Кумулятивна динаміка в промисловості та на транспорті за підсумками липня залишилася на рівні першого півріччя, а невелике сповільнення в роздрібній торгівлі (на 0,3 п.п.) і будівництві (на 0,9 п.п.) було з лишком перекрито буквально вибуховим зростанням у сільському господарстві (з 3,2% до 9,1%)", - пояснив свою оцінку радник голови НБУ.
У той же час він підкреслив, що така оцінка динаміки ВВП є попередньою, оскільки поки відсутня надійна інформація про галузі, які створюють більше третини ВВП: оптова торгівля, динаміка чистого експорту і чисті податки (останні особливо волатильні в умовах податкової трансформації).
"Судячи з ситуації на валютному ринку і припливу валюти в липні, ми можемо розраховувати на значне зменшення дефіциту поточного рахунку і чекати динаміку чистого експорту близьку до рівноважної або з невеликим негативним сальдо", - відзначив Литвицький ще один фактор, який свідчить на користь прискорення ВВП в липні.
Він нагадав, що інтервенції Нацбанку в липні скоротилися в порівнянні з червнем з $1,5 млрд до $0,3 млрд, а в серпні НБУ перейшов до викупу валюти на ринку.
Як повідомлялося, згідно з оцінками Держстату, ВВП України у другому кварталі 2011 року зріс в порівнянні з другим кварталом 2010 року на 3,8%, у першому кварталі це зростання склало 5,3%.
Прем'єр України Микола Азаров в середині липня оцінив зростання ВВП країни в цілому за перше півріччя в 4,4%. Уряд очікує збільшення ВВП у 2011 році на 4,7% при інфляції 8,9%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас