Профспілки закликають не погоджуватися на мінімальну зарплату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профспілки закликають не погоджуватися на мінімальну зарплату

Казна та Політика
449
Національний форум профспілок України закликає профспілки не погоджуватись та вимагати продовження переговорів між робочою групою профспілок, урядом і роботодавцями про визначення в проекті держбюджету-2012 розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати і розміру базового тарифу єдиної тарифної сітки для працівників бюджетної сфери з урахуванням вимог Конституції та законів України.
Про це УНІАН повідомили у прес-службі НФПУ.
"Переговорне рішення може заморозити бідність в Україні як мінімум ще на один рік, оскільки темпи зростання мінімальних гарантій оплати праці не відповідають реальному прожитковому мінімуму в країні", - наголосив заступник голови НФПУ Григорій Кабанченко.
Він підкреслив, що розмір прожиткового мінімуму та вартість споживчого кошика на одного громадянина мають переглядатись раз на 5 років, востаннє це було зроблено ще в 2000 році.
Рішення підняти розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто розмір мінімальної заробітної плати до 1098 грн. в 2012 році, порушує 48 статтю Конституції України, Закон "Про прожитковий мінімум", рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 № 10 рп/2008 та низку нормативних актів, що захищають права громадян України, вважають в НФПУ.
НФПУ закликає уряд прийняти Постанову "Про затвердження наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для основних соціальних та демографічних груп населення", перерахувати та затвердити реальну вартісну межу прожиткового мінімуму і вже потім, шляхом переговорів з представниками профспілок та роботодавців, прийняти та затвердити рівень мінімальної зарплати в Україні.
Як повідомлялося, у Федерації профспілок України заявили, що 12 серпня завершилися довготривалі переговори між профспілками, урядом і роботодавцями щодо визначення у проекті державного бюджету на 2012 рік розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та розміру базового тарифу єдиної тарифної сітки для працівників бюджетної сфери.
Результатом стало заплановане урядом у 2012 році підвищення розміру прожиткового мінімуму і встановлення середнього розміру мінімальної заробітної плати 1098 грн.
"Переговори були надзвичайно складними і фізично, й інтелектуально. Мабуть, у цьому році вперше сторони шукали реальні компроміси, а не тягнули ковдру лише на себе. Результат такий: урядова сторона все ж таки знайшла можливість підняти планку стартових пропозицій на 47 гривень і встановити розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, а відтак розмір мінімальної заробітної плати 1098 гривень у середньому у 2012 році", – повідомив виконуючий обов’язки голови ФПУ Сергій Кондрюк.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас