У Києві викрито конвертаційний центр, щомісячний оборот якого становив 50 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві викрито конвертаційний центр, щомісячний оборот якого становив 50 млн грн

Кримінал
490
Співробітники Служби безпеки України викрили та припинили незаконну діяльність групи осіб, які організували потужну законспіровану фінансову структуру. Про це УНН повідомили в прес-службі СБУ.
Конвертаційний центр надавав послуги підприємствам з проведення безтоварних операцій у галузях будівництва, транспорту, юриспруденції та маркетингу. Усього в схемі роботи «конверту» були задіяні 12 жителів столиці. Через мережу транзитних і фіктивних підприємств, на рахунках яких акумулювалися кошти клієнтів конвертаційного центру, зловмисники щомісячно виводили в "тінь" понад 50 мільйонів гривень.
У рамках порушеної прокуратурою Деснянського району м. Києва кримінальної справи за ч. 2 ст.364 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, співробітники СБУ провели понад 15 обшуків в офісних приміщеннях і квартирах за місцем проживання фігурантів справи. Під час обшуків вилучено готівки на суму понад 800 тисяч гривень, 40 печаток неіснуючих підприємств (у тому числі зареєстрованих в офшорних зонах), 30 комп'ютерів, обладнаних системою модемного зв'язку "клієнт - банк", фінансово-господарську документацію з ознаками фіктивності.
Зараз за матеріалами УСБУ вирішується питання про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) та ч. 2 ст.209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.
В цілому, з початку року за матеріалами Управління СБУ в м. Києві виявлено 11 конвертаційних центрів, які переводили в готівку нелегальні доходи і сприяли ухиленню від сплати податків. Послугами таких центрів користувалися понад 500 суб'єктів господарювання з різних регіонів України. Мережі фіктивних фірм використовували реквізити понад 150 підприємств, зареєстрованих з порушенням вимог чинного законодавства. Від імені цих фірм оформлялися фальсифіковані пакети документів на безтоварні операції.
У результаті спецоперації співробітники СБУ вилучили понад 20 мільйонів гривень готівки, сотні печаток і бланків фіктивних підприємств, фінансово-господарську документацію структур, які використовувалися у протиправних цілях.
За матеріалами СБУ органи прокуратури та міліції розслідують кримінальні справи за фактами фіктивного підприємництва, підробки документів, печаток, штампів та бланків, їх збут і використання підроблених документів. Організатори та учасники нелегальних фінансових структур та керівники низки столичних комерційних банків, причетних до незаконного бізнесу, перебувають на підписці про невиїзд.
В даний час продовжуються перевірки, за результатами яких будуть нараховані податки та штрафні санкції для сплати їх до державного бюджету.
Як повідомляв УНН, в липні СБУ в Києві припинили діяльність потужного конвертаційного центру, який щомісяця незаконно виводив за кордон до 150 млн гривень.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас