Експерт: Ліквідація ДК "Газ Україна" необхідна нинішньому менеджменту "Нафтогазу" для збереження часткового контролю над фінпотоками НАК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ліквідація ДК "Газ Україна" необхідна нинішньому менеджменту "Нафтогазу" для збереження часткового контролю над фінпотоками НАК

Енергетика
836
Рішення про ліквідацію ДК "Газ Україна" продиктовано необхідністю збереження керівних посад і часткового контролю фінансових потоків "Нафтогазу України" нинішнім менеджментом НАК. Таку думку висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, коментуючи розпорядження Кабміну №733 від 3 серпня про приведення нормативно-правової бази ринку газу у відповідність до вимог Євросоюзу. "Зокрема, "Нафтогаз" повинен бути розділений на юридично і фінансово незалежні компанії з видобутку, транспортування та реалізації газу.
Першою жертвою реформи стане збутовий підрозділ "Нафтогазу" - ДК "Газ Україна". Вона буде ліквідована як самостійна юридична особа і у вигляді окремих підрозділів приєднана до "Нафтогазу". Велика частина співробітників "Газу України" піде під скорочення. Передача "Нафтогазу" повноважень з реалізації палива від "Газу України" дасть можливість менеджменту "Нафтогазу" зберегти окремі елементи контролю над газовим ринком країни", - нагадав експерт.
На його думку, паралельно з ліквідацією "Газу України", можна очікувати уходу в автономне плавання департаменту "Нафтогазу", який курирує міжнародні проекти компанії. "Інтереси до його можливої приватизації вже зараз озвучуються в стінах держхолдингу. Таким чином, нинішній менеджмент "Нафтогазу" спробує зберегти контроль над найпривабливішими підрозділами держкомпаніями під час розпочатої реформи", - підкреслив Марунич.
Він нагадав, що "Нафтогаз" і "Газ Україна" очолюють представники групи міністра енергоулепрома Юрія Бойко - Євген Бакулін та Едуард Швидкой, відповідно. "У той же час, контроль над двома іншими ключовими компаніями, які в даний час входять в структуру держхолдингу - ДК "Укргазвидобування" і ДК "Укртрансгаз" - здійснює група Дмитра Фірташа. Численні приклади свідчать, що група Фірташа лише формально підзвітна менеджменту "Нафтогазу" і реалізує цілком самостійну політику", - упевнений експерт.
Дмитро Марунич вважає, що обраний варіант реформи "Нафтогазу" повною мірою задовольняє інтереси групи Фірташа. "Він дозволить без формального контролю з боку "Нафтогазу" здійснювати розподіл фінансових потоків, у т.ч. впливати на освоєння європейських грошей, що виділяються на модернізацію ГТС України, а також претендувати на самостійну участь у різних міжнародних проектах", - зазначив експерт.
"Таким чином, старт реформи газового сектора означає початок відходу держави зі сфери торгівлі природним газом. Дана реформа здійснюється не з доброї волі української влади, а вимушено, під тиском європейських чиновників, які мають намір жорстко контролювати, на що витрачаються виділені ЄБРР І ЄІБ кошти", - сказав Марунич.
У той же час, за його словами, для платників податків трансформація "Нафтогазу" в рядову збутову газову компанію буде мати позитивний ефект. "Реформа зведе до мінімуму можливість реалізації сумнівних схем та зловживань з де-факто державними коштами, у чому неодноразово підозрювали керівників НАК", - резюмував Марунич.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас