"Чорних п'ятниць" на біржі було багато, тепер вони загрожують і державам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Чорних п'ятниць" на біржі було багато, тепер вони загрожують і державам

Фондовий ринок
1087
Глобальні фінансові ринки лихоманить. Таких криз світ пережив чимало. Проте сьогодні дієздатність багатьох держав обмежена: у них накопичилося занадто багато боргів.
Найбільш пам'ятна "чорна п'ятниця" - це крах нью-йоркській біржі в жовтні 1929 року. Він спричинив затяжну економічну кризу в усьому світі. Однак біржові й фінансові крахи бували й раніше, ймовірно, аж відтоді, як з'явилися гроші.
Фінансова глобалізація почалася давно
Хто сьогодні ще пам'ятає про "тюльпанову" кризу? Сталася вона у 17-му столітті в Голландії. Охоплені жадобою швидкої наживи голландці вкладали незліченні на тодішні часи суми в цибулини тюльпанів. Ціни на них злетіли до небес. Потім "тюльпанова бульбашка" лопнула, і вкладники залишилися біля розбитого корита.
Пам'ятає про всі ці кризи минулого професор Білефельдського університету Вернер Абельсхаузер. Він вивчає і викладає історію економіки. Професор Абельсхаузер підкреслює, що і фінансова глобалізація, а разом з нею і глобалізація криз, розпочалася ще в 19-му столітті. Ось, наприклад, в 1873 році лопнув один з найбільших банків у Відні. Слідом почався крах фінансових інститутів у Берліні. Хвиля кризи докотилася й до Нью-Йорка.
Держави - товариства з обмеженою дієздатністю
Банкрутство американського інвестиційного банку Lehman Brothers восени 2008 року викликало ланцюгову реакцію непередбачуваного масштабу. Однак держави досить швидко й успішно запобігли банківській і фінансовій кризі. Але якою ціною? Їм довелося влізти в гігантські борги.
Тепер дієздатність держав обмежена. Вони в тією чи іншою мірою втратили кредитоспроможність і сьогодні не можуть так само активно, як у 2008 чи 2009 році, втручатися в стан справ на фінансових ринках, вважає професор Абельсхаузер. І додає, що фінансова криза накрила і держави.
Ринки необхідно регулювати
Ще в 1980 році на саміті "великої сімки" тодішній канцлер ФРН Гельмут Шмідт вказував на те, що глобальний спекулятивний капітал перетворюється на реальну загрозу. Але всі спроби ввести обмеження на його шляху розбилися об опір США і Великобританії.
США втратили найвищий кредитний рейтинг ААА. Відтоді таких спроб було не злічити. От і після фінансової кризи 2008 року всі і європейські, і американські політики клялися приборкати спекулянтів, а віз і нині там. Але якщо фінансові ринки не в змозі себе регулювати, тоді це зобов'язані зробити уряди, упевнений професор Абельсхаузер. Якщо держави влазять у невідплатні борги і ризикують грошима платників податків, щоб врятувати від краху фінансові ринки, вони мають право встановлювати і правила гри.
Моніка Ломюллер, Олександр Варкентін
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас