Сертифікацію транспортних засобів будуть здійснювати за європейськими нормами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сертифікацію транспортних засобів будуть здійснювати за європейськими нормами

Казна та Політика
684
В Україні впроваджуються європейські принципи допуску до експлуатації та використання колісних транспортних засобів. Отже, вводиться перехід від сертифікації транспортних засобів по системі сертифікації УкрСЕПРО до процедури затвердження їх конструкції відповідно до вимог Женевського Угоди 1958 року. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України № 738 "Деякі питання сертифікації транспортних засобів, їх частин і устаткування", повідомили в прес-службі Міністерства інфраструктури.
Перехідний період при підтвердженні відповідності колісних транспортних засобів, їх складових частин і устаткування від малоефективною процедури чинної системи сертифікації до процедури затвердження типу (гомологації), які базуються на положеннях європейських директив, складе три роки. За цей час виробники та імпортери ознайомляться з цією процедурою, а в українські законодавчі документи, пов'язані із застосуванням сертифікатів на колісні транспортні засоби, будуть внесені необхідні зміни.
Зокрема, згідно з Постановою, буде розроблений і схвалений Порядок затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання, відповідно до положень якого будуть ввозитися на територію України транспортні засоби. Цей порядок буде передбачати безпосереднє застосування доданих до Женевського Угоди 1958 року технічних регламентів - Правил ЄЕК ООН, що містять правові підстави для допуску транспортних засобів до експлуатації і технічні вимоги до них за показниками безпеки, екологічності та енергоефективності їх конструкції.
Крім того, Міністерство інфраструктури України визначить відповідальні органи, які будуть проводити видачу сертифікатів типу транспортного засобу або устаткування без обмеження терміну дії. Сертифікати відповідності для забезпечення митного оформлення або реєстрації транспортних засобів виробниками будуть видаватися органами по сертифікації, призначеними Мінекономрозвитку за поданням Мінінфраструктури.
Перехід до європейських стандартів сертифікації транспортних засобів дозволить підвищити безпеку автомобільних перевезень, дорожнього руху, спростити і здешевити процедури сертифікації продукції автомобільної промисловості при підвищенні її конкурентоспроможності на зовнішніх ринках, а також сприяти створенню рівних і відповідним вимогам СОТ умов для національних виробників та імпортерів.
Проект постанови підготовлений Мінінфраструктури на виконання Закону України "Про приєднання України до Угоди про схвалення єдиних технічних приписів для колісних транспортних засобів, предметів обладнання та частин, які можуть бути встановлені та/або використані на колісних транспортних засобах, і про умови взаємного визнання офіційних затверджень, виданих на основі цих приписів, 1958 року з поправками 1995" (Женевська угода 1958 року), Закону України "Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік", розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.03.2007 № 90-р "Про затвердження плану заходів щодо виконання у 2007 році Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу".
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас