МЕА: Рецесія може призвести до повернення надлишку пропозиції на нафтовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЕА: Рецесія може призвести до повернення надлишку пропозиції на нафтовому ринку

Енергетика
297
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у середу заявило про те, що друга хвиля рецесії може призвести до зниження попиту на енергоносії і, як наслідок, спровокувати надлишок пропозиції на нафтовому ринку в наступному році. Разом з тим, МЕА лише трохи скорегував прогнози щодо попиту, незважаючи на дедалі гірші перспективи світової економіки.
З позиції МЕА випливає, падіння цін на нафту, що спостерігалося останніми днями - за підсумками торгів у вівторок вони впали більш ніж на 12% в порівнянні з початком серпня - може продовжитися, якщо економіка розвинених країн знову опиниться в рецесії.
Водночас, враховуючи вкрай високу економічну невизначеність і поточний баланс на нафтовому ринку, агентство висловилося проти попереджувальних дій з боку нафтовиробників з метою захисту високих цін на нафту.
"Наразі немає причин для того, щоб ОПЕК задумалася про істотної корекції нафтовидобутку в бік скорочення", - заявив Девід Файф, глава підрозділу нафтової галузі і ринків в МЕА.
Якщо темпи світового економічного зростання цього і наступного року виявляться нижче 3%, а саме цю цифру агентство згадувало раніше як сигнал рецесії, попит на нафту може виявитися істотно нижче поточних прогнозів.
У цих умовах світовий попит на нафту може вирости лише на 0,9 млн барелів на день в 2011-м і на 0,6 млн барелів на день в 2012 році. Це на 0,3 млн барелів і на 1,3 млн барелів на день нижче за відповідні прогнози МЕА. За такого сценарію потреба світової економіки в нафті, що добувається в країнах ОПЕК, виявиться нижче за той обсяг, який виробляється зараз. Таким чином, на нафтовому ринку може знову виникнути надлишок пропозиції.
Агентство знизило прогноз зі зростання світового попиту на нафту в 2011 році на 60 тис. барелів на день, але підвищило прогноз зі зростання попиту наступного року на 70 тис. барелів на день, пославшись на збільшення попиту в Японії через закриття атомних станцій.
Разом з тим, в МЕА попередили, що ці прогнози засновані на останніх прогнозах МВФ щодо зростання світового ВВП. Згідно з оцінкою МВФ, світова економіка повинна зрости більш ніж на 4% цього і наступного року. Однак, як зазначили в агентстві, ці прогнози "в кінцевому рахунку, можуть виявитися занадто оптимістичними", беручи до уваги поточну економічну ситуацію.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас