Кіпрські банки можуть втратити до 1 млрд євро на грецьких облігаціях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпрські банки можуть втратити до 1 млрд євро на грецьких облігаціях

Валюта
319
Кіпрські банки можуть втратити до 1 млрд євро на наявних у них грецьких державних облігаціях на тлі фінансових труднощів острівної держави. Про це повідомляє Reuters.
Найбільші на острові Bank of Cyprus і Marfin Popular Bank поки не погодилися на запропоновану ЄС схему обміну грецьких облігацій, яка передбачає для інвесторів збитки близько 21%. У Marfin на руках перебувають облігації Греції на 3,4 млрд євро, а у Bank of Cyprus - 1,7 млрд.
"Це потенційно великий удар, і їм, ймовірно, буде потрібно залучити новий капітал, якщо вони погодяться на 21-відсотковий дисконт", - сказав агентству аналітик, який попросив не називати його імені.
Крім власне облігацій, обидва найбільші банки ризикують отримати збитки від кредитів, виданих у Греції - на кінець 2010 року грецький портфель кредитів у Marfin склав 18,7 млрд євро, а у Bank of Cyprus - 11,2 млрд.
Кіпр зіткнувся з різким погіршенням фінансової ситуації через труднощі банків, активи яких багаторазово перевищують ВВП країни, а також через вибух на військовій базі, який викликав урядову кризу і відключення електроенергії по всій країні. Центробанк країни попередив, що Кіпру можуть знадобитися стабілізаційні кредити ЄС і МВФ, до яких вже вдалися Греція, Ірландія та Португалія.
Якщо Кіпр вдасться до кредитної підтримки, це може зашкодити його репутації і призвести до виводу частини з 27-мільярдних іноземних депозитів, більшість яких родом із Росії, пише агентство. Завдяки іноземним депозитами вклади в кіпрських банках складають 71 млрд євро, а видані кредити - 65 млрд.
При цьому аналітики, опитані агентством, вважають, що регулювання банків на острові на висоті, і вказують на успішне підвищення капіталу банків у недавньому минулому, що, на їхню думку, робить повномасштабну банківську кризу на острові малоймовірною.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас