В світі - обвал ринків. Гряде нова криза? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В світі - обвал ринків. Гряде нова криза?

Фондовий ринок
4264
Світ у паніці - фондові біржі США, Європи та Азії обвалилися по черзі в ніч з четверга на п'ятницю. Впали всі провідні біржові індекси (інструменти, що дозволяють відстежити ситуацію з біржовим курсом акцій безлічі компаній в цілому): американський Dow Jones, японський Nikkei. Рівень падіння такий самий, з якого починалася глобальна криза 2008 року. Особливо круто вниз пішли акції великих сировинних компаній. У США вартість акцій алюмінієвого гіганта Alcoa опустилася на 9,3%, Chevron - на 5,8%. Акції однієї з найбільших у Китаї нафтових компаній Cnooc впали на 7,6%.
Усього за останній тиждень з фондового ринку пішло приблизно $2,5 трильйона, якщо судити з індексу MSCI All-Country World. Почалося падіння індексів і на російській біржі. Російській економіці нічого боятися, поки ціни на нафту стабільно високі - проте саме вони теж почали падати (така картина, знову ж таки, була і в 2008 році).
Падіння цін на нафту - позитивний момент для України, оскільки це автоматично знижує ціну газу для нас. Але це, мабуть, єдиний позитивний момент. Якщо почнеться нова хвиля кризи, зваляться наші експортні ринки і нашій економіці доведеться дуже туго.
Не розсмокталося
Здавалося б, США вирішили проблему з держборгом, і світ повинен був сприйняти цю звістку позитивно. Однак цього не сталося - інвестори розуміють, що рішення Обами і Конгресу не вирішило ключової проблеми американської економіки, яка продовжує існувати в борг. Інвестори скидають акції та інші ризикові вкладення (нафта, метал) і перебувають у пошуку більш надійних вкладень. Свідчення цьому - зростання ціни на золото і держоблігації. До речі, саме зростання прибутковості облігацій Іспанії та Італії викликало занепокоєння глави Єврокомісії Жозе Баррозу. Інвестори не вірять у зростання економіки цих країн, тому їх урядам доводиться підвищувати ціну облігацій, щоб їх купували. Самі інвестори кажуть, що зараз починають розуміти, наскільки сильно глобальна і американська економіка сповільнилися за останні місяці. І навіть пророкують Італії неминучий дефолт. Дуже все погано і в Іспанії.
Там, тим більше, йдуть масові акції протесту проти зростання безробіття, що ускладнює непопулярні заходи щодо збалансування бюджету.
Відповідь
Італійський прем'єр-міністр Сільвіо Берлусконі поспішив запевнити, що економіка країни стоїть на надійному базисі, а банки країни кредитоспроможним. А італійська прокуратура здійснила обшуки в офісах місцевих міжнародних рейтингових агентств Moody's і Standard & Poor's, розслідуючи обґрунтованість зниження суверенних рейтингів Італії. Італійська влада звинувачує обидві компанії в тому, що їхні оцінки створили "турбулентність на міжнародних ринках", а це, в свою чергу, призвело до збільшення боргової кризи в Італії. Відкат
У п'ятницю ввечері індекси на європейських біржах почали вирівнюватися. Також з'явився звіт про рівень безробіття в США, який виявився набагато кращим за прогнози. Все це, на думку аналітиків, може охолодити біржову пожежу.
Експерти: країни загрузли в боргову кризу
Світові аналітики дуже бурхливо й емоційно відреагували на "чорну п'ятницю". "Це абсолютна кривава різанина", - сказав голова стратегічного відділу RBS Global Banking & Markets Джон Річардс. "Гравці турбуються з приводу перспектив економічного зростання, стійкості системи, справжнього стану справ в корпораціях, словом, ринками рухає страх. Все це ми бачили сьогодні. Паніка засліплює гравців світових фондових ринків. Сьогоднішня сесія стала справжньою катастрофою. Все почалося з азійських майданчиків, на деяких з них торги були навіть зупинені. Ми побачили падіння на 8, на 9 і навіть на 10 відсотків. У нас просто мороз по шкірі", - говорить аналітик Паризької біржі Франсуа Шоле.
"Останнє ослаблення на ринках - результат того, що міжнародні інвестори приходять до висновку: стан світової економіки більше не буде поступово поліпшуватися, а може навіть погіршуватись. Ринкова ситуація цього тижня відображає перехід інвесторів від надії до песимізму. І негативний рух вниз щодня тільки зміцнює негативний прогноз", - сказав керівник мільйонними активами фонду White Funds Management у Сіднеї Ангус Гласко.
"Це катастрофа"
Кількома днями раніше про те, що угода про підвищення граничного рівня боргу для США не обернеться катастрофою, попереджав нобелівський лауреат в галузі економіки, автор колонки в газеті The New York Times Пол Кругман.
"Сама угода - це катастрофа, і не тільки для президента Барака Обами і його партії. Вона буде руйнівною для економіки, яка і без того переживає занепад, вона, ймовірно, тільки посилить давню проблему дефіциту. Почнемо з економіки. Зараз вона переживає глибокий спад. Майже напевно так само буде тривати і весь наступний рік. І весь 2013-й, якщо не довше. Найгірше, що можна зробити в таких обставинах, - це скоротити держвитрати, провокуючи таким чином ще більшу депресію. Не слухайте тих, хто апелює до "феї довіри" і стверджує, що жорсткі заходи зі стабілізації бюджету допоможуть заспокоїти компанії і споживачів, і вони почнуть більше витрачати. ​​Так не буває, що підтверджується багатьма дослідженнями на основі історичних даних".
"У США і Єврозоні проблема фактично одна й та сама. Регіони загрузли у великій борговій кризі, і це стосується не лише Греції та Португалії. Вона ударила по ключовим країнам, починаючи з Італії. Прибутковість з суверенних облігацій Італії зростає, а сама країна занадто велика для отримання фінансової допомоги. США, Німеччина, Франція, Великобританія - у них у самих бюджетний дефіцит і непідтримуваний борг", - каже економічний аналітик Мартін Хеннеке.
Іспанці вже на вулиці
Сотні іспанців вирішили особисто висловити невдоволення важкою економічною ситуацією і високим рівнем безробіття в країні. Вони вийшли на вулиці Мадрида і провели мітинг. Після цього вирушили до міністерства внутрішніх справ. Але коли протестувальники рушили на площу Пуерта дель Соль, яка останніми днями стала трибуною для антиурядових виступів, поліція почала видавлювати демонстрантів з неї, а найактивніших затримувати. Кілька поліцейських машин буквально в'їхали в ряди протестувальників, передає Бі-бі-сі, зав'язалася бійка. Постраждали не менше 20 осіб, серед яких кілька поліцейських.
Дмитро Гомон
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас