Туркменія отримала перші кубометри газу, видобуті на шельфі Каспію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія отримала перші кубометри газу, видобуті на шельфі Каспію

Енергетика
247
Перші кубометри газу, видобутого на шельфі Каспію, надійшли в газоекспортну систему Туркменії. Про це доповів президенту Гурбангули Бердимухамедову керівник Державного агентства з управління і використання вуглеводневих ресурсів при президентові Туркменістану Яшгельди Какаєв, повідомляє сьогодні прес-служба уряду.
"Початок промислового видобутку природного газу на туркменському шельфі Каспійського моря, - заявив глава держави, - має велике значення не тільки для національної економіки, а й для проведеної Туркменістаном політики забезпечення глобальної енергетичної безпеки і успіху широкого міжнародного співробітництва, що відповідає інтересам всіх країн і народів".
Видобуток і експорт природного газу з морських родовищ стали можливі з пуском в липні цього року великого заводу з підготовки товарного газу в прибережному селищі Кіянли. Розташований тут термінал став приймати природний газ, що видобувається на морі малайзійською компанією "Петронас". Ця компанія з 1996 року працює на туркменському шельфі Каспію на умовах Угоди про розділ продукції: спочатку з розвідки, а тепер - з видобутку вуглеводнів. Побудований нею завод на початковому етапі буде виробляти до 5 млрд кубометрів газу на рік, а в перспективі - до 10 млрд кубометрів на рік. Крім заводу компанія побудувала 53-кілометровий газопровід Кіянли - САЦ-3 /газопровід Середня Азія - Центр/, що дозволяє експортувати газ як на північ - в Казахстан і Росію, так і на південь - до Ірану.
Газ від "Петронас" поповнить експортний напрям в Іран газопроводом Корпедже - Курт-Куї, повідомили ІТАР-ТАРС у держконцерні "Туркменгаз". З пуском заводу з комплексної підготовки газу малайзійський партнер підписав з "Туркменгазом" угоду про купівлю-продаж блакитного палива. Експорт до Ірану газу, який видобувається на морі, підтвердили ІТАР-ТАСС і фахівці з Ашхабадського офісу малайзійської компанії.
Наразі видобуток вуглеводнів на туркменському шельфі Каспію крім "Петронас" веде і англо-арабська компанія "Драгон Ойл" /переважно нафти/. Ресурси туркменського шельфу Каспію становлять, за офіційними даними, 12 млрд тонн нафти і 6 трлн кубометрів газу. Сектор Каспію поділений на 32 ліцензійних блоки. Наразі розвідувальні роботи на туркменському шельфі Каспію ведуть німецька RWE і російська "Ітера".
Як повідомлялося в п'ятницю на засіданні уряду, видобуток природного і попутного газу за сім місяців поточного року зріс на 140,4 відс порівняно з відповідним періодом 2010 року. Обсяги експортних поставок природного газу збільшилися на 176,2 відс. Туркменія продає природний газ в Росію, Іран і Китай.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас