АТ “Кредит Банк (Україна): підсумки діяльності та стратегічні наміри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АТ “Кредит Банк (Україна): підсумки діяльності та стратегічні наміри

Фондовий ринок
303
АТ “Кредит Банк (Україна)” є одним із найстаріших комерційних банків України, що був зареєстрований ще Державним банком колишнього СРСР 14 травня 1990 р. під назвою “Західно-Український Комерційний Банк”. Зміна назви на АТ “Кредит Банк (Україна)”, що відбулася у 2002 році, пов’язана із необхідністю ідентифікації Банку як фінансової установи із стратегічним капіталом одного із найбільших в Польщі банків Kredyt Bank S.A. Через свого польського інвестора Банк увійшов до складу відомої у Європі міжнародної банківсько-страхової групи KBC із штаб-квартирою у м. Брюссель (Королівство Бельгія).
Входження польського фінансового капіталу до АТ “Кредит Банк (Україна)” є найзначнішим проектом у сфері польсько-українського економічного співробітництва за увесь час незалежності України. На даний час польський Kredyt Bank S.A. є власником 66,7% акцій АТ “Кредит Банк (Україна)”, ще 28,3% акцій належить Європейському банку реконструкції та розвитку - одному із найбільших інвесторів в економіку країн Східної та Центральної Європи, що також є найбільшою інвестицією даної міжнародної організації у фінансовий сектор України. Загальні інвестиції іноземних інвесторів у АТ “Кредит Банк (Україна)” протягом 1999-2002 рр. склали 29 675,9 тис.євро. Статутний фонд Банку зріс за 2002 рік на 91,2% і складає на сьогодні 143 549,5 тис.грн., що дозволяє за величиною статутного фонду займати 5-те місце серед 182 банків, внесених до Державного реєстру банків України.
Довіру іноземних інвесторів до АТ “Кредит Банк (Україна)” засвідчує той факт, що інвестори вклали свій капітал в український банк лише через декілька місяців після приголомшливої світової фінансової кризи 1998 року всупереч глобальній тенденції виведення іноземними інвесторами своїх інвестицій з економік країн, що розвиваються. В Україні наслідком фінансової кризи стала стагнація ринку корпоративних цінних паперів, реструктуризація державних боргових зобов’язань, вивід частини іноземних інвестицій з фінансового ринку, у т.ч. з банківської системи.
На даний час, АТ “Кредит Банк (Україна)” є найбільшим комерційним банком – юридичною особою не лише на території Львівської області, але й усієї Західної України. Значення Банку для західного регіону України об’єктивно ілюструється часткою АТ “Кредит Банк (Україна)” у загальних показниках банківських установ окремих областей. Показник питомої ваги Банку у загальній сумі кредитів суб’єктам господарювання станом на грудень 2002 року складав: у Тернопільській області – 27%, у Хмельницькій області – 16%, у Волинській області –14%, у Львівській області – 13%. На Львівщині, де працюють установи понад 30 комерційних банків (переважно філії київських та східноукраїнських банків) частка АТ “Кредит Банк (Україна)” складає: за коштами на рахунках юридичних осіб – 21%, за вкладами населення – 20%.
Вагоме місце займає АТ “Кредит Банк (Україна)” і на загальноукраїнському фінансовому ринку. За рейтингом Асоціації українських банків АТ “Кредит Банк (Україна)” за підсумками 2002 року займає 8-ме місце за вкладами населення, 14-ті місця за показниками величини чистих активів, балансового капіталу та кредитно-інвестиційного портфелю. Частка Банку на національному банківському ринку відповідно до згаданого рейтингу складає за більшістю показників близько 1,5%-1,8%, а за вкладами населення наближається до 3 %. У 2002 році відповідно до рейтингу найкращих топ-менеджерів України, складеним “Українською інвестиційною газетою”, Голова Правління АТ “Кредит Банк (Україна)” п. Кубів С.І. зайняв 16-те місце у рейтингу найкращих банкірів України.
Відмінною рисою АТ “Кредит Банк (Україна)” є розгалужена філійна мережа, якою може похвалитися небагато українських банків. На сьогодні філійна мережа Банку складає 18 філій та 30 безбалансових відділень і покриває більшість регіонів України, включаючи Автономну Республіку Крим. Банк цілеспрямовано реалізує програму по подальшому розвитку власної мережі – так, у 2002 році були відкриті Рівненська та Друга Львівська філії, відділення у мм. Львові, Харкові, Хмельницькому, Миколаєві, Ужгороді, Жидачеві (Львівська обл.). У 2003 році Банк планує відкрити не менше 10 нових відділень, а також декілька філій, при чому основна увага буде приділена розвитку Банку в областях Східної України, мм. Києві та Львові. На фоні загальної тенденції до перенесення головних офісів українських банків до м. Києва, АТ “Кредит Банк (Україна)” був і залишається Львівським банком, бере активну участь у комунальних програмах, розвиває всебічну співпрацю з обласною та міською владою, зокрема, прокредитував придбання газу для потреб міста Львова перед початком опалювального сезону на загальну суму понад 2,1 млн.грн.. Нещодавно в рамках конкурсу “Галицький лицар” Банк був визнаний “Найкращим банком Галичини”, а у 2001-2002 рр. банк двічі визнався переможцем у номінації “Інвестор року”.
АТ “Кредит Банк (Україна)” як український банк, що назавжди прийшов на вітчизняний фінансовий ринок, з відповідальністю ставився у минулому році і до своєї соціальної місії, яка виражається у створені нових робочих місць та зростанні обсягів відрахувань до бюджетів різних рівнів та цільових фондів, оскільки саме ці кошти є основним джерелом фінансування соціальних програм у державі. Протягом 2002 року загальна сума коштів сплачених Банком у вигляді податків і зборів до бюджету і державних цільових фондів сягнула 15,3 млн.грн., у тому числі 3,9 млн.грн. – податку на прибуток. За січень 2003 року лише за податком на прибуток Банком нараховано 1,2 млн.грн.
Вважаючи себе, в першу чергу Львівським банком, АТ “Кредит Банк (Україна)” свідомо перейшов до централізованої сплати податків і зборів по місцю реєстрації юридичної особи, тобто практично всі податки, які нараховуються Банком та його регіональними підрозділами, сплачуються саме на Львівщині.
Крім завдань поповнення державного і місцевого бюджетів, АТ “Кредит Банк (Україна)” протягом всієї своєї діяльності постійну увагу приділяв благочинній діяльності. Основними напрямками застосування зусиль Банку у цій сфері стали допомога дитячим будинкам (сиротинцям) та підтримка культурно-мистецьких заходів, насамперед, пов’язаних із відродженням та розвитком національних та європейських традицій.
АТ “Кредит Банк (Україна)”, насамперед, його керівництво, бере активну участь у удосконаленні законодавства України, розробці проектів та обговоренні нових законодавчих та нормативних актів різних органів державного управління. Особливо слід відмітити, участь Голови Правління п. Кубіва С.І. у розробці ЗУ “Про банки і банківську діяльність” та участь у підготовці законопроекту “Про захист прав кредиторів”.
АТ “Кредит Банк (Україна)” пріоритетом у своїй діяльності визначає забезпечення стабільності і надійності свого фінансового стану, гарантування безпеки коштів клієнтів та акціонерів. З цією метою, Банк з 1994 року щорічно проходить аудит визнаних аудиторських компаній. За ці роки діяльність Банку перевіряли і підтверджували достовірність фінансової звітності такі відомі аудиторські компанії як Deloitte & Touche, Arthur Andersen, Ernst & Young.
2002 рік, що минув, був для АТ “Кредит Банк (Україна)” роком динамічного і збалансованого зростання. Протягом року чисті активи Банку зросли на 25,3% і становили на 01 січня 2003 року 860,1 млн.грн., кредитний портфель Банку зріс аж на 61,3% і досяг величини 602,3 млн.грн. Серед особливостей кредитної політики у минулому році слід назвати вагому підтримку Банком вітчизняного агропромислового комплексу – сума кредитів, виданих сільгоспвиробникам і підприємствам харчової галузі на 01.01.2003 року склала 157,6 млн.грн., або понад чверть усього кредитного портфелю. Також позитивним результатом є зростання обсягів довгострокового та інвестиційного кредитування. Разом з тим, активна кредитна політика АТ “Кредит Банк (Україна)” супроводжувалась посиленим контролем за якістю кредитного портфелю, що забезпечило збереження питомої ваги простроченої заборгованості у загальній величині кредитів на рівні 2,1%, що значно нижче за показники банківської системи України в цілому. За підсумками року величина чистого прибутку Банку після формування резервів склала 1 153,9 тис.грн, що понад в 3,7 рази більше ніж за 2001 рік.
Одним із особливих продуктів АТ “Кредит Банк (Україна)” є можливість фінансування зовнішньоекономічних операцій українських підприємств. Для здійснення такого фінансування Банк володіє значними можливостями, серед яких найбільш цікавими є кредитні лінії та кредитні ліміти іноземних банків на загальну суму понад 30,0 млн.доларів США та 3,0 млн.євро. Умови кредитування в рамках цих лімітів та ліній значно вигідніші за умови кредитування більшості вітчизняних комерційних банків (нижча відсоткова ставка, довший термін кредитування, можливість вибору валюти кредиту тощо). Станом на січень 2003 р. в АТ “Кредит Банк (Україна)” діють наступні кредитні лінії і ліміти іноземних банків:
За матеріалами:
Кредобанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас