Президент підписав закон про судовий збір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент підписав закон про судовий збір

Казна та Політика
577
Президент України Віктор Янукович підписав закон про судовий збір, повідомляється на веб-сайті глави держави.
Водночас у повідомленні з посиланням на радника глави держави - керівника Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента України Андрія Портнова відзначається відсутність причинно-наслідкового зв'язку між зниженням, відповідно до закону, судового збору та побоюваннями журналістів щодо того, що це може вплинути на схвалення судами рішення про можливе відшкодування ЗМІ моральної шкоди.
"Даний закон не змінює процедури доведення розміру моральної шкоди. Тому ми прогнозуємо, що кількість позовів про відшкодування морального збитку до журналістів не збільшиться, оскільки йдеться про різні предмети законодавчого регулювання", - підкреслив Портнов.
Як наголошується в повідомленні, закон не несе загрози для ЗМІ, оскільки гарантії їх діяльності, встановлені Конституцією і спеціальним законодавством, зокрема, нещодавно схваленим законом "Про доступ до публічної інформації", жодним чином не обмежуються.
Водночас посилення незалежності судів є додатковою гарантією свободи слова в країні, підкреслюється в повідомленні.
Так, законом передбачається, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - в співвідношенні з ціною позову та у фіксованому розмірі.
У свою чергу, кошти судового збору будуть направлені на зміцнення матеріально-технічної бази судів і забезпечення здійснення правосуддя в цілому. Такий механізм використання судового збору дозволить забезпечити стабільну роботу судів.
Крім того, для незахищених верств населення - пенсіонери, інваліди та інші, законом передбачені пільги або невеликі ставки судового збору.
Як повідомлялося, закон визначає правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.
Відповідно до закону, судовий збір - це збір, який справляється на всій території України за подачу заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів. Він включається до складу судових витрат.
Відповідно до закону, платниками судового збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації та інші юридичні особи, у тому числі закордонні, а також фізичні особи-підприємці, які звертаються до суду.
Відповідно до закону, судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви, а також іншої передбаченої законодавством заяви, за подачу в суд апеляційної та касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, а також заяви про видачу виконавчого документа на виконання рішень третейського суду, заяви про перегляд судових рішень Верховним судом України.
Закон встановлює також випадки, коли судовий збір не стягується. Крім того, в ньому визначені ставки судового збору залежно від категорії заяви чи скарги, що подаються до суду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас