Deutsche Bank продав 90% держборгів Італії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Deutsche Bank продав 90% держборгів Італії

Казна та Політика
907
Найбільший німецький банк Deutsche Bank за півроку скоротив свій пакет державних облігацій Італії майже на 90%. Колишній прем'єр-міністр Італії Романо Проді вже назвав це "повною відсутністю солідарності" з боку німецького уряду.
Судячи зі звітності банку, на кінець 2010 року Deutsche Bank був утримувачем 8 млрд євро суверенних боргів Італії, а до кінця липня обсяг італійських облігацій становив вже 997 млн. При цьому загальний обсяг боргів проблемних країн єврозони - PIGS (Португалія, Ірландія, Греція, Іспанія), викуплених банком, скоротився за цей період на цілих 70% до 3,7 млрд євро.
Інформація про те, що Німеччина, країна - локомотив економіки страждає від боргових проблем єврозони, позбавляється ризикованих активів, "потрясла" колишнього прем'єр-міністра Італії, який обіймав також посаду голови Єврокомісії з 1999-го по 2004 рік, Романо Проді.
"Це демонстрація відсутності солідарності, яка може призвести до самогубства... Це означає кінець будь-яких взаємин, заснованих на її принципах (солідарності) і говорить про те, що всі грають в цю гру поодинці. А те, що все це йде з боку Німеччини, країни, яка проявляла найбільшу розсудливість і розуміння по відношенню до своїх партнерів ще минулого року, привело мене в абсолютне сум'яття", - цитує Проді газета Corriere della Sera.
Фінансові справи Італії - третьої за величиною економіки єврозони - значно погіршилися за останні кілька місяців. Країна володіє найбільшим суверенним держборгом у Європі, він становить 120% ВВП, що у відсотковому відношенні нижче, ніж у Греції (140% ВВП), проте в абсолютних цифрах це близько 1,8 трлн євро, і закривати такі фінансові діри Євросоюз не зможе. Для порівняння - держборг Греції - 350 млрд євро, тобто приблизно в п'ять разів менше за італійський.
Борги країни в 2,5 рази перевищують розмір європейського стабфонду. Крім того, банки багатьох країн мають на балансі величезні пакети італійських корпоративних і державних боргів, тільки у банків Франції їх накопичилося на 300 млрд євро. Криза в Італії ризикує стати фатальною для Європи і євровалюти.
Минулого червня стало відомо, що Італія може стати першою з найбільших країн єврозони, якій буде потрібно міжнародна фінансова допомога.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас