Уряд обирає за зростанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд обирає за зростанням

Казна та Політика
996
Уряд підготував для обговорення з профспілками кілька варіантів підвищення мінімальної зарплати (МЗ) і посадових окладів I тарифного розряду в 2012 році. Консервативний сценарій передбачає збільшення МЗ в середньому за рік до 1049 грн, а амбіційний - передбачає середню по року зарплату на 101 грн більше. Для реалізації другого сценарію необхідні додаткові витрати бюджету у розмірі 35 млрд грн. Експерти вважають, що в уряду є можливості для більш значного підвищення, але чиновники на це не підуть.
У розпорядженні Комерсант-Україна опинилися попередні розрахунки мінімальної зарплати і посадового окладу співробітника I тарифного розряду єдиної тарифної сітки (ЄТС) на 2012 рік, які зараз Міністерство соціальної політики обговорює з профспілками. Показники будуть закладені до держбюджету на 2012 рік. Міністерство запропонувало кілька варіантів підвищення рівня соцстандартів. Консервативний сценарій передбачає збільшення МЗ протягом наступного року в середньому до 1049 грн - з 1 січня вона становитиме 1025 грн, а з 1 жовтня - 1073 грн (підвищення в грудні не передбачено; див. таблицю). Нагадаємо, на кінець 2011 року МОЗ повинна скласти 1004 грн.
За такого розміру мінімальної зарплати обговорюються два варіанти базового окладу: на початку року - 725 грн або 730 грн, у жовтні - 773 грн або 780 грн. Цього року останнє підвищення базового окладу відбудеться в грудні - до 704 грн (зараз він становить 635 грн; чергові підвищення очікуються у вересні та жовтні). Такі цифри трохи перевищують інфляційні очікування на 2012 рік - оклад зросте на 9,8-10,8% за інфляції 7,9%. Додаткові витрати бюджету на ці цілі складуть 18,1-19,2 млрд грн.
Більш амбіційний сценарій потребує з державного бюджету 34,5-35,3 млрд грн. Згідно з ним, середній показник мінімальної зарплати протягом року досягне 1150 грн, а базовий оклад в рамках ЄТС - 850-855 грн. Ці показники зростуть на 39,5-40,6%, що в рази перевищить інфляцію, а мінімальна зарплата досягне майже 1300 грн. У Мінсоцполітики відмовилися коментувати попередні оцінки.
Завідуюча відділом оплати праці соціально-економічного департаменту апарату Федерації профспілок України (ФПУ) Юлія Вітюк вважає, що кілька варіантів базового показника посадового окладу необхідні для знаходження оптимального. Це також дозволяє простежити динаміку скорочення розриву між базовим тарифом та МОЗ. "На кінець 2011 року він становитиме 300 грн. За тарифу в 725-773 грн в першому варіанті розрив збережеться, тому більш прийнятний варіант - 730-780 грн, тоді розрив скоротиться до 293-295 грн", - пояснює пані Вітюк. Співрозмовники видання в ФПУ висловили сумнів у тому, що Кабмін все-таки погодиться на більш високий зріст, передбачений другим сценарієм: "З досвіду попередніх переговорів: беруться найменші показники".
За словами заступника голови ФПУ Сергія Кондрюк, профспілки наполягають на тому, що розмір МОЗ має дорівнювати реальному показнику прожиткового мінімуму "з поступовим збільшенням до таких розмірів, щоб співробітник мав можливість ще й збирати гроші, наприклад, для придбання житла або утримання хворого родича". У ФПУ запропонували уряду підвищувати МОЗ протягом року з рівня 1309 грн до позначки в 1824 грн.
Експерти вважають, що у сфері держфінансів є ресурси для реалізації навіть амбітного сценарію, особливо з урахуванням систематичних заяв прем'єр-міністра про відновлення економіки, а Мінфіну - про скорочення дефіциту держбюджету. "Якби не списали 24 млрд грн боргів газопостачальних підприємств, то можна було б спокійно реалізувати перший варіант, а якщо до цього ще додати зростання на 16,6% розміру фонду оплати праці за I півріччя, то реальний і другий сценарій", - говорить заступник голови Національного форуму профспілок Григорій Кабанченко. Аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осинкіна вважає, що уряд піде шляхом найменших витрат, хоча з часом - через 2-3 роки - посадовий оклад I тарифного розряду та МОЗ повинні стати однаковими.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас