У Білорусі валюта тільки на соцпотреби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Білорусі валюта тільки на соцпотреби

Казна та Політика
369
У Білорусі поки недостатньо валюти, щоб вільно продавати її в обмінних пунктах, заявила новий голова Нацбанку республіки Надія Єрмакова після того, як була представлена ​​колективу Нацбанку.
Вона призначена на цю посаду 27 липня.
"Проблема в тому, що недостатньо валюти, щоб продавати її в обмінниках", - цитує Єрмакову білоруське державне агентство "Белта".
"Однак це не найголовніша проблема. У багатьох країнах валюта продається невільно, але там економіка розвивається, і люди живуть", - сказала вона.
"Не зовсім правильно, щоб у нас валюта лежала в кишені. Рубля немає, хліб не можемо купити, тому що бережемо в кишені 15-20 доларів", - додала глава Нацбанку.
При цьому вона зазначила, що населення може купити валюту за легальним курсом на соціальні потреби. "Беларусбанк більше двох місяців продає на ці цілі іноземну валюту, якщо, наприклад, людині потрібні гроші на відпустку, треба надати копію квитків, що вони дійсно є, валюту тієї країни її і продадуть", - сказала Єрмакова.
- Якщо говорити про готівковий ринок, то, швидше за все, йдеться про введення обмежень на валютні операції в касах банках, як це вже було колись - паспортні дані покупців валюти реєструвалися, - міркує про можливі заходи контролю на валютному ринку топ-менеджер одного з банків. - Можливо, будуть обмеження по сумі покупки протягом доби. Раніше (у 90-ті роки і на початку 2000-х.) у банків була спільна база, вони фіксували паспорта і відстежували, щоб на один паспорт не продавали на день більше 500 доларів. Тих, хто купує багато валюти, податкові органи, приміром, можуть попросити подати декларацію про доходи та майно. Рядових же громадян, які купують по 100 - 200 доларів на місяць, ці обмеження навряд чи торкнуться.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас