Мінфін Кіпру згоден зі зниженням рейтингу і шукає шляхів виходу з кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Кіпру згоден зі зниженням рейтингу і шукає шляхів виходу з кризи

Казна та Політика
413
Міністерство фінансів Кіпру не стало заперечувати проти зниження рейтингу міжнародним агентством Moody's, вказавши на необхідність консенсусу всередині країни для виходу з кризи.
Міжнародне рейтингове агентство Moody's у середу знизило суверенний рейтинг Кіпру на дві сходинки до "Baa1" з "A2", прогноз - "негативний". Серед причин, названих агентством, - великі пакети грецьких облігацій на руках у кіпрських банків, а також вибух 11 липня на військовій базі, який забрав життя 13 людей і вивів з ладу найбільшу електростанцію на острові.
"Уряд погоджується з думкою агентства, що події 11 липня ще більшим тягарем лягають на економіку як з точки зору зростання, так і з точки зору бюджетних витрат", - йдеться в заяві Мінфіну Республіки Кіпр. Попередній збиток від вибуху оцінюється в 1 млрд євро, при тому що обсяг ВВП острівної держави становить 17 млрд євро, а витратна частина бюджету - 8 млрд. Крім того, віялові відключення електрики вдарили по бізнесу на Кіпрі.
"Уряд також згідний з тим, що необхідний політичний консенсус всередині країни, враховуючи складну кон'юнктуру навколо кіпрської економіки", - додає міністерство. Раніше партії країни погодилися, що країні знадобляться заходи економії, однак не змогли дійти згоди щодо конкретних необхідних кроків. При цьому в Мінфіні зазначають, що банківська система острова залишається міцною і має достатню ліквідність. Крім того, недавнє рішення ЄС про підтримку Греції повинно позитивно позначитися і на кіпрських банках, вважають у відомстві.
Кіпрські банки перебувають серед найбільших власників грецького боргу - так, у холдингу Marfin Popular Bank грецьких облігацій, відповідно до європейських стрес-тестів, на 3,4 млрд євро, тоді коли Bank of Cyprus тримає грецьких бондів на 2,5 млрд.
Прибутковість кіпрських паперів підвищилася на новинах про зниження рейтингу - так, прибутковість п'ятирічних облігацій з терміном погашення в 2016 році виросла до 10,8%, а самі облігації торгувалися з дисконтом - по 79 центів за 1 євро номінальною вартістю.
Раніше керівник ЦБ Кіпру Атанасіос Орфанідіс попередив, що ситуація після вибухів змусила кіпрську економіку працювати "в надзвичайному режимі" і, якщо ситуацію не виправити вчасно, Кіпр стане четвертою країною єврозони після Греції, Ірландії та Португалії, якій доведеться звернутися за стабілізаційними кредитами в ЄС і МВФ.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас