Родіон Кірєєв запобіжний захід знає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Родіон Кірєєв запобіжний захід знає

Кримінал
1176
Печерський районний суд Києва вчора не став обирати запобіжний захід для екс-прем'єра Юлії Тимошенко і брати її під варту, як того просили представники Генпрокуратури. За словами судді Родіона Кірєєва, суд поки "не вичерпав всі процесуальні можливості", щоб закликати пані Тимошенко до порядку. Вчора ж розпочався повноцінний допит свідків у її справі. Показання дали екс-міністри палива та енергетики Юрій Продан і промислової політики Володимир Новицький.
Вчорашнє засідання Печерського районного суду столиці у справі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яку обвинувачують у перевищенні влади під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році, звично почалося з розгляду її клопотань. Відзначимо, що, залишившись без адвокатів, Тимошенко змушена подавати судді Родіону Кірєєву свої клопотання та заяви через канцелярію - в іншому випадку екс-прем'єр була б зобов'язана вставати перед суддею, що вона відмовляється робити з першого засідання.
Традиційно засідання розпочалося з того, що Юлія Тимошенко зажадала відводу судді, а також надання їй часу для пошуку нових захисника.
- Встаньте і оголосіть клопотання, - зажадав головуючий.
- У цьому немає необхідності, у вас є текст, - парирувала підсудна.
В результаті судді Кірєєву довелося самому читати вголос клопотання про відвід. Обговорення цього питання вилилося в чергову словесну перепалку.
- Я розумію, що вам необхідно, щоб я встала перед цією мафією. Може, ви хочете, щоб я і на коліна відразу встала, але цього не буде, - заявила Юлія Тимошенко, за що отримала від судді чергове попередження про неприпустимість вираження презирства до суду.
- Чесно визнаю - зневажаю, - зізналася екс-прем'єр.
- Зневажаючи суд, ви зневажаєте законодавство і Конституцію. Суд проголошує свої рішення іменем України, таким чином, ви висловлюєте презирство до України, - образився Родіон Кірєєв.
- Вам взагалі потрібно заборонити вимовляти слово "Україна" - ви не ім'ям України судите, а іменем мафії та авторитарного режиму, - наступала Юлія Тимошенко.
Так само зухвало колишня глава уряду поводила себе і під час обговорення клопотання про надання їй часу для пошуку нових захисників: вона дорікнула Родіону Кірєєву в тому, що "в процесі є тільки одна сторона". "Я просто вимагаю надати мені три доби, щоб я не одна тут сиділа на лавці, а ви всі з мене знущалися, а щоб у мене було право на захист", - підсумувала вона.
Все б так і продовжувалося - Юлія Тимошенко перечила суду, а Родіон Кірєєв відхиляв подані підсудною клопотання, - якби в якийсь момент, а саме після того як у зал для дачі показань свідків запросили колишнього міністра палива та енергетики Юрія Продана, слово не взяв прокурор Олександр Микитенко.
- Сторона звинувачення просить головуючого змінити запобіжний захід з підписки про невиїзд на взяття під варту, - заявив представник Генпрокуратури. Своє прохання він пояснив тим, що підсудна намагається не допустити допиту свідків, систематично порушує порядок в залі суду і затягує хід процесу.
Присутні в залі народні депутати не стали кричати, хоча раніше для того, щоб викликати їхнє обурення, було достатньо і менш значного приводу. Вони просто мовчки встали зі своїх місць. На їх обличчях були марлеві пов'язки з одним словом - "Ганьба!". Як відомо, суддя Кірєєв розпоряджається за допомогою бійців спецпідрозділу "Грифон" видаляти із залу тих прихильників пані Тимошенко, хто не може стримати емоцій - аплодує, вигукує що-небудь або голосно коментує процес.
Екс-прем'єр зовні ніяк не відреагувала на пропозицію ГПУ.
- Це буде абсолютно логічним завершенням розправи, яку влаштував наді мною Янукович, - сказала Юлія Тимошенко. - Розправа так розправа. Краще відразу розстріляйте.
Під час перерви, оголошеної суддею Родіоном Кірєєвим для винесення рішення на прохання сторони обвинувачення, Юлія Тимошенко виглядала спокійною: вона сходила до канцелярії суду, де зареєструвала ще кілька клопотань, повернулася і почала розмовляти з кимось по мобільному телефону.
- Не дивіться так сумно, - в якийсь момент сказала вона журналістам, що знімали її на мобільні телефони і вдивляються у вікна Печерського райсуду, намагаючись побачити, чи прибув за підсудної тюремний автозак.
До моменту оголошення рішення про зміну запобіжного заходу у залі судових засідань був аншлаг. Причому всі чекали на найгірший варіант: до чергової колотнечі були готові і співробітники спецпідрозділу "Грифон", і народні депутати, кількість яких збільшилася в кілька разів.
Були готові до бійки і журналісти, які почали обговорювати план дій і розподіляли між собою виходи з Печерського суду.
Повернувшись через годину, Родіон Кірєєв заявив, що Юлія Тимошенко систематично порушує порядок засідань, не виконує розпоряджень головуючого і свідомо затягує процес. "Але наразі суд ще не вичерпав всі процесуальні можливості по відношенню до неї для проведення судових засідань", - заявив суддя, відмовившись змінити запобіжний захід. Частина народних депутатів, які прийшли для підкріплення, відразу ж після цього залишила зал судових засідань. І хоча у своєму мікроблозі на Twitter екс-прем'єр написала: "Янукович злякався зараз заарештовувати і дав своїм поліцаям замість команди "фас" команду "фу'", мабуть, вперше пані Тимошенко висловила, нехай по-своєму, але симпатію до судді. "Зрозуміло, що Кірєєв не режисер і десь там, в глибині душі, може, і не винен, - написала вона в мікроблозі, проте відразу ж додала. - Клопи, наприклад, теж не винні. Їм їсти треба і кар'єру".
Відновивши процес, Родіон Кірєєв знову почав оголошувати клопотання Юлії Тимошенко - вона вкотре вимагала відводу судді, а також допуску як захисника народного депутата Сергія Власенка ("БЮТ-Батьківщина"), раніше відстороненого від участі в процесі за порушення порядку. "Власенко хоча б частково встиг ознайомитися з матеріалами справи", - пояснювала пані Тимошенко. Жодного клопотання суддя не задовольнив.
О 14.30 суд розпочав допит свідків. Першим давав свідчення колишній міністр палива і енергетики Юрій Продан, який був учасником переговорів щодо підписання газових угод з Росією в 2009 році. Спочатку він коротко описав обставини, що передували укладенню контрактів, вказавши, що ситуація з поставками газу в Україну "була загрозливою". Як відзначили представники звинувачення, його свідчення на процесі не відповідають тим, які він давав під час досудового слідства. Так, раніше пан Продан заявляв, що не пам'ятає, хто передавав директиви колишньому голові НАК "Нафтогаз України" Олегу Дубині. Вчора ж він повідомив суду, що, як йому здається, директиви передав саме він, а не Юлія Тимошенко. При цьому екс-міністр підтвердив версію екс-прем'єра, згідно з якою директиви, передані Олегу Дубині, були персональним дорученням глави уряду, а не підробленими директивами Кабміну.
Продан також заявив, що в його розпорядженні є ксерокопія письмового доручення Юлії Тимошенко, яким вона зобов'язала його довести до відома та організувати виконання керівництвом НАК "Нафтогаз України" її доручення. Пані Тимошенко, ознайомившись з ксерокопією документа, підтвердила: він написаний її рукою в Будинку уряду Російської Федерації.
Прокурор ж, ознайомившись з дорученням, відразу ж зазначив відсутність печатки, назвавши ксерокопію "документом невідомого походження". У свою чергу Юлія Тимошенко, заявивши, що підтверджує свій підпис під цим документом і його написання, зажадала долучити його до матеріалів справи. "Цей документ доводить законність моїх дій", - наполягала вона.
- А де оригінал? - звернувся Родіон Кірєєв до Юрія Продана. У відповідь колишній міністр відповів, що не знає.
- Прем'єр-міністр країни дав вам доручення, а ви не знаєте, куди ви його поділи? - іронічно запитав суддя. - Коли ви були міністром палива та енергетики, прем'єр дав вам офіційний документ, а ви його просто кинули в папку...
- Я бачив оригінал, - наполягав Юрій Продан.
- Документи, які вам дає прем'єр-міністр, взагалі якось ставляться на облік або ви кладете їх в папку, яку віддаєте невідомо кому і не контролюєте? - дивувався Родіон Кірєєв.
У підсумку в залученні до матеріалів справи "доручення" Юлії Тимошенко, яке вона назвала "надзвичайно важливим для встановлення істини у справі документом", було відмовлено.
Вчора ж був допитаний колишній міністр промислової політики Володимир Новицький. Він не зміг ні підтвердити, ні спростувати той факт, чи обговорювалися директиви для підписання газових угод на засіданні Кабінету міністрів 19 січня 2009 року, зазначивши, що "чітко не пам'ятає".
Олена Геда
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас