Микола Азаров дохідливо пояснив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Микола Азаров дохідливо пояснив

Казна та Політика
944
Вчорашнє розширене засідання Кабінету міністрів було присвячене підведенню підсумків роботи в I півріччі. Микола Азаров цього разу утримався від критики роботи міністрів, а сконцентрувався на досягнутих успіхах Кабміном. "Об'єктивно країна подолала дуже важливий етап виходу з кризи. Рівно два роки тому Україна стала лідером у світі за темпами падіння економіки.
Попередній уряд існував виключно в борг: кожна друга гривня в бюджеті була позиковою. Україні надали "червоний" - небезпечний - дефолт-індекс ", - сказав Микола Азаров, після чого зосередився на досягненнях свого Кабінету.
"Сьогодні в Україні абсолютно стабільна, як ніколи раніше, фінансова ситуація. Зростають промисловість, сільське господарство, будівництво. Уряду вдалося на 3,5 млрд грн скоротити дефіцит державного бюджету", - з гордістю заявив Азаров.
Присутні на засіданні міністри та голови обласних державних адміністрацій слухали виступ прем'єра без видимих ​​емоцій. Тим часом Микола Азаров продовжував: "Неозброєним оком видно, як пожвавилося зведення житла, ремонт та будівництво лікарень, шкіл, доріг державного та місцевого значення, спорудження мостів і шляхопроводів. Тобто ми почали вкладати гроші в інфраструктуру якісно кращого, комфортного життя". Він підкреслив, що "уряд створив міцний запас всіх державних ресурсів: від газу до пшениці", а курс гривні буде залишатися стабільним. "До речі, все це авторитетно відзначив Міжнародний валютний фонд. Тобто це не наші висновки, а незалежна оцінка прискіпливих кредиторів", - констатував глава уряду.
Перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський підкріпив слова пана Азарова статистичними даними. "За I півріччя дохідна частина держбюджету виконана обсягом 139,4 млрд грн, що на 24,4% перевищує показники січня-червня минулого року", - повідомив пан Мярковський. Він зазначив, що це дозволило скоротити граничний дефіцит держбюджету на 3,5 млрд грн (з 3,1% ВВП до 2,7% ВВП). "Показники виконання державного бюджету в I півріччі продемонстрували ефективність податково-бюджетної політики чинного уряду", - резюмував Мярковський.
Експерти сумніваються, що дані, наведені урядом, відповідають реальному стану економіки. "Яку причетність робота уряду має до доходів державного бюджету? Ця цифра говорить про те, що просто стягувати з живої економіки податківці стали на 24% більше!" - заявив перший заступник глави парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Сергій Терьохін ("БЮТ-Батьківщина"). За його словами, 139,4 млрд грн доходів держбюджету за I півріччя - це відкрите сальдо, в якому не враховані витрати. "Нехай Азаров розповість не тільки про успіхи фінансування соціальних програм і бюджетних інститутів, а й про досягнення при відшкодуванні ПДВ", - додав народний депутат.
Президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий зазначає, що бюджетне зростання, як правило, пов'язане з інфляцією. "Є така закономірність - якщо інфляція росте на 10%, то бюджет - на 30%. Таким чином можна накручувати показники і отримувати доходи. У законі про держбюджет інфляція закладалася на рівні 7%. Водночас тільки за перші півроку вона досягла 6 %", - сказав Лановий.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас