Moody's знизило суверенний рейтинг Кіпру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило суверенний рейтинг Кіпру

Казна та Політика
313
Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило суверенний рейтинг Кіпру до Baa1 з A2, прогноз - "негативний", говориться в повідомленні агентства. Короткочасний рейтинг держави також знижений до P-2 з P-1.
Як відзначає FT, незабаром Кіпр може стати четвертою країною єврозони, якій буде потрібна фінансова допомога від міжнародних кредиторів. 16 травня поточного року рейтинги Кіпру були поміщені в список на перегляд з можливим зниженням - агентство вказувало на потенційно небезпечні взаємозв'язки роздутого банківського сектору країни з економікою Греції та ймовірну потребу в порятунку ключових банків у випадку дефолту Греції.
У середу керуючий Центробанком Кіпру Атанасіос Орфанідес заявив, що економіка країни перебуває в "аварійній ситуації" після серії вибухів 11 липня на базі Національної гвардії Кіпру неподалік від Лімасола, який призвів до загибелі 13 людей, що й зруйнували головну електростанцію острова Васілікос, на яку доводиться 60% потужності країни. "Щоб уникнути гіршого, включаючи обіг за зовнішньою фінансовою допомогою, потрібні термінові екстрені заходи", - говориться в листі Орфанідеса керівництву країни, вказує The Wall Street Journal. Прогноз росту ВВП Кіпру цього року буде переглянуто з 1,5% до нульового.
У супровідному листі Moody's виправдало зниження рейтингу впливом вибухів 11 липня на економіку країни та "усе більш неспокійного політичного клімата", який скався після цьому, що вже призвело до декількох відставок в уряді. Важливий фактор зниження - велика частка грецьких боргів у портфелях кіпрських банків, враховуючи неминучий технічний дефолт з грецьких облігацій, відзначає Financial Times. "Кіпрські банки як і раніше глибоко беззахисні перед макроекономічними стресами та дефолту з грецьких державних облігацій, - говориться в повідомленні Moody's. - Період тривалих економічних труднощів підвищить імовірність, що ці фактори виявлять себе в погіршенні самопочуття фінансової системи країни". У ході останніх європейських стрес-тестів з'ясувалося, що кіпрські банки - одні з найбільших кредиторів Греції в єврозоні. У портфелі Банку Кіпру - грецьких облігацій на 2,4 млрд євро, Marfin Popular Bank володіє грецькими паперами на 3,4 млрд євро. FT відзначає, що аналогічна ситуація з ростом вартості запозичень складалася й в Ірландії, що в підсумку змусило Дублін погодитися на фінансову допомогу від ЄС і МВФ у листопаді минулого року.
Енергетична криза на Кіпрі з постійними відключеннями електрики припрала на самий пік курортного сезону. Тільки прямі витрати на відновлення енергосистеми оцінюються в 1 млрд євро, або 5,6% ВВП. WSJ відзначає, що фінанси Кіпру в набагато кращому стані, ніж Греції, Ірландії або Португалії, - дефіцит становить 5,1%, однак інвестори продовжують побоюватися тісних зв'язків економіки країни з Грецією.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас