Банк відхилив прецедент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк відхилив прецедент

Казна та Політика
1488
ВССУ виніс остаточне рішення у резонансній справі про визнання недійсними кредитного договору та договору іпотеки - касаційна скарга "ОТП Банку" була задоволена, а рішення судів першої та апеляційної інстанцій скасовано. Відповідно в задоволенні позовних вимог було відмовлено.
Нагадаємо, в травні 2010 р. Печерський районний суд м. Києва задовольнив позов фізичної особи, що виступила майновим поручителем за виданим банком іншому громадянину кредиту в іноземній валюті. Договір іпотеки як, власне, і кредитний договір, судом першої інстанції були визнані недійсними. Тоді суд визнав незаконною видачу банком валютного кредиту у зв'язку з відсутністю в банку індивідуальної ліцензії для видачі і отримання резидентами кредиту в іноземній валюті та використання іноземної валюти на території України як засобу платежу. Зазначене рішення було підтримано і апеляційним судом, і судом касаційної інстанції.
У січні поточного року банк спільно з НБУ подали заяви про перегляд судових рішень Верховним судом України. У березні 2011 р. подані заяви були задоволені, а справу направлено на новий касаційний розгляд. При цьому Верховний суд не погодився з правовою позицією про недостатність генеральної валютної ліцензії для надання та обслуговування кредитів в іноземній валюті.
За результатами повторного розгляду (06.07.2011 р.) ВССУ скасував судові рішення попередніх інстанцій та виніс нове рішення, яким відмовив у позові про визнання недійсними договору іпотеки та кредитного договору. У колл-центрі суду повідомили, що рішення судової інстанції було мотивоване тим, що банку для видачі кредиту в іноземній валюті не потрібно отримувати будь-які додаткові документи дозвільного характеру. Для цього цілком достатньо наявної у банку генеральної ліцензії, виданої Нацбанком.
Голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков підтвердив інформацію про вирішення судової тяжби на користь банку. На його думку, суд виніс те рішення, яке було правильним, що неодноразово підтверджувалося НБУ і судовою практикою. За словами банкіра, на цьому суперечка між банком і позичальником закінчиться, і протягом кількох днів будуть обумовлені всі умови подальшого погашення виданого кредиту.
"У країні вистачає нечистих на руку юристів, які намагаються заробити на необізнаних громадянах. Можливо, хтось ще з них знайде будь-яку можливість маніпулювати фактами і таким чином намагатися стягнути кошти банку, вводячи в оману позичальників", - коментує Дмитро Зінков.
У зв'язку з погіршенням фінансових можливостей, а часом керуючись лише банальним небажанням платити значні суми відсотків за кредитами, деякі позичальники не без допомоги консультантів, що спеціалізуються на "легальному звільненні від боргів", зробили спроби уникнути як власне виплат, так і втрати ліквідного майна, переданого в заставу банкам. "Відчайдушні зусилля в підсумку змусили неабияк похвилюватися банкірів, адже небезпечний для банків прецедент, який міг призвести до загрози масових неплатежів за виданими раніше споживчим валютним кредитами, ледь не був створений", - говорить керівний партнер адвокатської контори "Скляренко та партнери" Олександр Скляренко.
Як зазначає адвокат, одним з наслідків проведеної торік реформи вітчизняної судової системи є впровадження в Україні елементів прецедентного права. Так, згідно з положеннями чинного процесуального законодавства, рішення Верховного суду мають обов'язковий характер при розгляді судами аналогічних суперечок. Таким чином, за його словами, позиція про законність виданих раніше валютних кредитів, висловлена ​​Верховним судом України при розгляді "справи ОТП Банку", не тільки призвела до позитивного для банку результату справи, а й стала серйозним аргументом в діалозі банків з недбайливими позичальниками.
Втім, самі банкіри не вірять в те, що рішення ВССУ поставило жирну крапку у вирішенні подібних суперечок. "Суди дуже корумповані і, на жаль, судова система себе дискредитувала. Адже не просто так в нижчих інстанціях "ОТП Банк" програвав судову справу. Тому, на мій погляд, це далеко не кінець", - вважає голова наглядової ради банку "Національний кредит" Андрій Оністрат.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас