Кабмін урізав пенсії чорнобильцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін урізав пенсії чорнобильцям

Казна та Політика
748
Кабінет міністрів обмежив соціальні виплати для інвалідів-чорнобильців та дітей війни до 1 січня 2012 року.
Про це йдеться в постанові Кабміну № 745 від 6 липня.
Зокрема, уряд встановив, що у всіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, і пенсій у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи не можуть бути нижче (з різних категорій) 600-1200 гривень.
При цьому закон "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" визначає їх пенсії у відсотках від прожиткового мінімуму для непрацездатних (за різними категоріями) від 110 до 220%.
Враховуючи, що розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних з 1 квітня становить 764 гривні, постановою фактично мінімальний розмір виплат скорочується на 240-480 гривень.
У свою чергу, уряд встановив, що пенсія для дітей-чорнобильців-інвалідів має бути не менше 380 гривень, тоді коли законодавчо закріплено, що така пенсія має становити 70% від прожиткового мінімуму для непрацездатних, тобто 534,8 гривні.
Крім того, зміни стосуються також виплат дітей війни, надбавка яким встановлюється в розмірі 49,8 гривні, тоді коли законодавство передбачає 25% від прожиткового мінімуму для непрацездатних, тобто 191 гривня.
Як повідомлялося, у квітні прем'єр-міністр Микола Азаров виключав скасування пільг для чорнобильців.
9 травня президент Віктор Янукович пообіцяв підвищити соцзахист ветеранів до 2016 року. Зокрема, він пообіцяв, що діти війни будуть отримувати доплату до пенсій на рівні 10% прожиткового мінімуму.
Нагадаємо, в день, коли Кабмін схвалив цю постанову, 6 липня 2011 року, в Донецьку пройшла акція протесту чорнобильців, афганців, дітей війни, військових пенсіонерів проти схвалення законопроекту "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", який спрямований на погіршення соціального забезпечення пільгових категорій громадян.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас