Ситуація з корупцією в митних органах у першому півріччі не покращилася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація з корупцією в митних органах у першому півріччі не покращилася

Казна та Політика
385
Ситуація з корупцією в митних органах у першому півріччі 2011 р. не покращилася в порівнянні з другим півріччям 2010 р. Про це свідчать 62% учасників опитування, проведеного Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА), заявила на сьогоднішній прес-конференції представник ЄБА Олена Житник, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
"62% учасників опитування говорять про те, що ситуація на початку року залишилась без змін по відношенню до кінця минулого року. І ще 24% говорять про те, що ситуація погіршилася. Тільки 15% компаній в першій половині 2011 р. помітили поліпшення ситуації в цій сфері", - сказала Житник.
Водночас співголова ЄБА Ірина Вуколова підкреслила, що робота митних служб з початку року стала більш відкритою, а кількість митних процедур значно скоротилося. "Починаючи з січня-місяця (2011 р.) по сьогоднішній день... мені здається, що поліпшення безумовно є. Митні органи тепер йдуть відкрито на зустрічі з усіма фірмами, які ініціює Європейська бізнес-асоціація", - зазначила Вуколова.
Нагадаємо, на початку червня СБУ почала оперативно-розшукові заходи щодо більшості керівників Київської регіональної митниці - однієї з найбільших митниць країни, діяльність якої перебуває під особистим контролем голови Державної митної служби. За даними видання "Дзеркало тижня. Україну", приводом стала кримінальна справа, порушена проти начальника відділу митного оформлення Київської регіональної митниці Володимира Зоріна, заарештованого 28 квітня.
8 червня Президент України Віктор Янукович підписав закон "Про засади запобігання та протидії корупції в Україні". Таким чином, істотно розширено коло осіб, які є суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення. Серед них, зокрема, і верхівка влади - Президент, прем'єр-міністр, голова Верховної Ради, генеральний прокурор - і керівники інших центральних органів виконавчої влади. Цей закон також дозволяє виявляти корупцію в сфері надання публічних послуг, зокрема в діяльності аудиторів, оцінювачів, нотаріусів та ін.
У травні прем'єр-міністр України Микола Азаров закликав підприємців допомогти уряду в боротьбі з корупцією в податкових і митних органах. Звертаючись до голови Державної митної служби Ігоря Калетника, прем'єр-міністр сказав, що у разі виникнення питань до конкретного керівника в митниці, уряд гарантує, що той "негайно буде звільнений, і, якщо є підстави для кримінального переслідування, ним будуть займатися ті, хто за службовим обов'язком за це відповідає".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас