США виявили витік своїх грошей до талібів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США виявили витік своїх грошей до талібів

Казна та Політика
797
Частина грошових коштів, виділених США на фінансування вантажних перевезень в Афганістані в 2009-2010 роках, дісталася повстанцям руху "Талібан". Про це з посиланням на джерела в Пентагоні повідомляє The Washington Post. Загальна сума контракту на транспортні послуги, укладеного американським урядом для розвитку бізнесу в Афганістані, склала 2,16 мільярда доларів.
Розслідуванням можливого витоку грошових коштів займалася спеціальна група, створена оборонним відомством США. Зокрема, за даними джерел The Washington Post, слідчим з Пентагону вдалося з'ясувати, що частина контрактних грошей розміром 7,4 мільйона доларів за допомогою декількох субпідрядників була переведена на рахунок одного з високопоставлених співробітників афганської поліції. Як повідомляється, за гроші чиновник обіцяв забезпечити безпеку перевезень на території країни. При цьому близько 3,3 мільйона доларів з цієї суми потім дісталися повстанцям, як у вигляді поставленої зброї і боєприпасів, так і у вигляді готівки.
За даними CNN, до моменту, коли витік коштів була виявлений, від загальної суми контракту було витрачено близько 600 мільйонів доларів.
Наразі, за інформацією The Washington Post, всі вісім транспортних компаній, що потрапили під підозру у зв'язку з витоком грошей, як і раніше отримують фінансування з боку США. При цьому найближчим часом, за словами високопоставленого американського чиновника, система укладання контрактів на транспортні послуги в Афганістані буде істотно модернізована. Так, після закінчення поточного контракту на програму Host Nation Trucking у вересні 2011 року як підрядників буде вибиратися більша кількість компаній, а субпідрядникам доведеться надавати про себе більш докладні дані.
Проте, за словами представника Пентагону полковника Дейва Лейпана, дані про масштаби витоків коштів істотно перебільшені. При цьому полковник підтвердив, що розслідування фінансового скандалу було ініційовано генералом Девідом Петреусом і слідчим дійсно вдалося з'ясувати, що деяка сума американських грошей дісталася повстанцям.
Раніше, наприкінці червня 2011 року, конгресмен від Демократичної партії США Джон Тірні опублікував доповідь, в якій вказав на корумпованість програми Host Nation Trucking.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас