Нацбанк повірив дочкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк повірив дочкам

Казна та Політика
701
У Національному банку стрес-тестування європейських банків вважають лише одним з наглядових інструментів з використанням декількох гіпотетичних сценаріїв. "Це не є навіть прогнозом, як не є і гарантією надійності окремих установ", - заявили в НБУ.
До того ж, як відзначають аналітики регулятора, всі створені в Україні дочірні установи європейських банків є резидентами України і, відповідно, повинні дотримуватися вимог законодавчих та нормативно-правових актів України, в тому числі з питань регулювання банківської діяльності. І в разі визначення Національним банком України потреби в їх додатковій капіталізації, кожний із таких банків повинен буде збільшити свій капітал до необхідного мінімального розміру.
Що можливо як за допомогою надання необхідних ресурсів на підтримку капіталу материнським банком, так і за допомогою інших джерел залучення додаткового капіталу (збільшення акціонерного капіталу за рахунок нових інвесторів, залучення субординованого боргу і т.п., як, зокрема, і сталося під час останньої кризи).
"Україна, між іншим, вже двічі здійснила стрес-тестування всієї банківської системи ще до того, як такі стрес-тести були проведені в ЄС і США (у 2009 і 2010 рр.), за результатами яких банки до кінця 2010 р. збільшили свій регулятивний капітал до необхідного розміру", - підкреслюють в НБУ.
Для українських експертів заяви Європейських банківських груп про проходження стрес-тестів поки є лише ефективним піар-приводом для подальшого підвищення довіри клієнтів. Адже проходження стрес-тестів не дає 100%-ої гарантії про те, чи є даний банк надійним чи ні.
"На жаль, в сьогоднішніх умовах на 100% не можна бути впевненим в одному банку. Також варто враховувати те, що власники українських банків не виступають гарантами своїх дочірніх структур, тому при аналізі стабільності банку слід дивитися на його операційні результати, а не на результати його материнської групи", - міркує аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.
Звичайно, як говорить аналітик, сильний власник може допомогти з додатковим капіталом своєї дочірній структурі, однак материнські компанії, які мають досить непогані результати, можуть і не відразу прийти на допомогу своїм українським донькам.
До того ж, як додає аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий, результати проведення стрес-тестів кардинально не вплинуть на ставлення іноземних банків до українського ринку. Як не зміниться і стратегія роботи банків у зв'язку з цим.
Втім, такі результати можуть виступити додатковим фактором перегляду витрат банків і стимулювати їх до пошуку економії витрат. У зв'язку з цим, як каже Олександр Лозовий, можна очікувати, що ще дехто з іноземних банківських установ продасть свій бізнес в Україні.
Підтверджує можливість такого розвитку подій і аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Світлана Рекрут. За її словами, на тлі фінансових проблем в ЄС деякі банки-контрагенти можуть тимчасово призупинити або зменшити кредитні ліміти на банки зі слабкими результатами тесту, в тому числі - і на іноземні доньки, що може спричинити за собою вихід групи з ринку в майбутньому.
З іншого боку, як зазначає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк, наразі прямих наслідків для українських дочок європейських банків від результатів проходження стрес-тесту не передбачається. Хоча певні висновки, звичайно, будуть. Особливо для банків, які не пройшли тестування.
Зокрема, аналітик наголошує, що це стало каталізатором купівлі російським Сбербанком австрійського Фольксбанк, який має доньку в Україні. "Існує ризик і щодо "Універсал Банку", що входить до Eurobank EFG, оскільки сам український банк показує досить погані результати діяльності", - припускає Олег Іванець.
Втім, експерти не очікують на різке зростання рішень про вихід з українського ринку внаслідок стрес-тестів. "По-перше, українські дочки зазвичай посідають мізерну частку в активах консолідованих європейських банків. По-друге, материнські групи, як я сподіваюся, ще вірять, що, незважаючи на економічні труднощі, Україна - це найбільша європейська країна і в перспективі - одна з найбільших східноєвропейських економік", - висловлює свою точку зору Євген Гребенюк. А тому, на його думку, виходити з цього ринку варто тільки у разі зміни загального стратегічного фокусу групи. Наприклад, як це сталося з групою ING, що продала роздрібну мережу в Україні.
"Україна - дуже перспективний ринок, що дозволяє заробляти більше, ніж у Європі, тому більшість банків, дочки яких в Україні успішно подолали кризу, залишаться в Україні", - упевнений і Олег Іванець. До того ж, за його словами, Нацбанк активно стежить за ключовими фінансовими характеристиками банків. Виходячи з цього, можна з повною упевненістю сказати, що в цілому ситуація в банківському секторі України стабільна.
Самі ж банки підійшли до результатів тестування дуже філософськи. "Стрес-тестування повинно розглядатися як якась вправа, яка послужить базисом для дискусії про встановлення планів зі збільшення адекватності капіталу банків. Таке моделювання забезпечить поінформованість про можливі сценарії розвитку ситуації, воно повинне тільки вітатися керівництвом банків", - заявив директор казначейства "Піреус Банку" в Україні Ніколас Зензефіліс.
За його словами, деякі з банків, що показали негативні результати тестування, вже вжили низку заходів (збільшення капіталу, продаж непрофільних активів). Зокрема, група "Піреус Банку", за інформацією банкіра, ухвалила рішення збільшити статутний капітал "Піреус Банку" в Україні на 785 млн. грн. (на 93 %).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас