Обама знову закликає Конгрес США до компромісу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама знову закликає Конгрес США до компромісу

Казна та Політика
728
Президент США Барак Обама і спікер Палати представників, республіканець Джон Бейнер один за іншим виступили по телебаченню, обґрунтовуючи правильність своєї лінії в питанні про підвищення ліміту держборгу США.
Виступи двох політиків знову продемонстрували відсутність прогресу на переговорах, а також підвищення рівня політичного протистояння між республіканцями і демократами, що викликало нове зниження курсу долара до ієни і євро.
Нездатність впоратися з бюджетним дефіцитом і держборгом може вилитися в скорочення робочих місць і завдати серйозної шкоди американській економіці, заявив Обама, закликавши законодавців до компромісу.
"Це небезпечна гра, в яку ми досі не грали, і ми не можемо дозволити собі в неї грати, - сказав президент. - Ми не можемо дозволити, щоб американці були принесені в жертву у вашингтонській політичній війні".
Він сказав, що перешкодою на шляху вирішення проблеми держборгу є ті республіканці в Сенаті, які наполягають лише на скороченні державних витрат, не погоджуючись при цьому на скасування податкових пільг для великих компаній і найбагатших американців.
При цьому Обама висловився на підтримку плану, представленого цього тижня сенаторами-демократами і передбачає скорочення дисбалансу бюджету на $2,7 трлн за 10 років, причому - що є поступкою республіканцям - без будь-якого підвищення податків.
Джон Бейнер заявив, що республіканці не могли дати президенту карт-бланш: "Президент часто говорив, що йому потрібен збалансований підхід, а в Вашингтоні це означає: ми витрачаємо більше, ви платите більше". На його думку, саме Обама винен у створенні нинішньої атмосфери кризи.
Бейнер заявив, що Конгрес повинен схвалити республіканський план, що передбачає скорочення витрат на $1,2 трлн за 10 років, що дозволить підняти ліміт держборгу на $1 трлн.
За такого сценарію, однак, потрібно ще раз піднімати граничний рівень боргу до виборів 2012 року, що Білий дім, враховуючи політичні наслідки такого обговорення, вважає для себе категорично неприйнятним.
2 серпня, якщо сторони не домовляться про підвищення ліміту держборгу, американський Мінфін втратить можливість фінансувати держвидатки, що може призвести до дефолту США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас