Нездатність США вчасно підвищити ліміт держборгу збільшить приплив капіталу в країни АТР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нездатність США вчасно підвищити ліміт держборгу збільшить приплив капіталу в країни АТР

Казна та Політика
503
Нездатність політиків США вчасно прийти до компромісу щодо підвищення ліміту держборгу США збільшить приплив капіталу на фондові і валютні ринки країн Азійсько-Тихоокеанського регіону (АТР), наводить агентство Bloomberg слова відомого аналітика та голови відділу ринків, що розвиваються у фонді Templeton Asset Management Марка Мобіуса.
"Подивіться на доларовий індекс під час іпотечної кризи, всі бігли від долара", - заявив Мобіус на брифінгу в Манілі в понеділок.
За словами експерта, якщо американські політики "не підвищать стелю держборгу, це стане фактором, сприятливим для інших валют" і ринків акцій країн, що розвиваються, оскільки інвестори будуть шукати можливості диверсифікувати вкладення.
Ринки Азії та деяких інших регіонів світу будуть привабливими для інвесторів завдяки їх більш низькому співвідношенню розмірів держборгу і ВВП, а також більш значним порівняно з розвиненими економіками обсягам валютних резервів.
На думку експерта, більш дорога нацвалюта може створити "проблеми для експорту, але він тепер все менше залежить від цін". "Багато з країн, що розвиваються поступово переходять до експорту товарів з більшою доданою вартістю", - зазначив Мобіус.
Незважаючи на те, що депутати Конгресу США на вихідних продовжили переговори і всередині фракцій, і на міжпартійному рівні, прогресу в досягненні згоди про підвищення верхньої межі держзапозичень з поточних $14,3 трлн досягнуто так і не було.
Можливість технічного дефолту США вже наступного тижня зростає, й інвестори побоюються, що в такому разі відновлення світової економіки буде підірвано.
Доларовий індекс, що відслідковує коливання курсу національної валюти США відносно валют шести основних торговельних партнерів країни, впав у ході торгів у понеділок на 0,3% і склав 74,109 пункту.
У квітні 2008 року, коли Федеральна резервна система була змушена піти на зниження базової відсоткової ставки для боротьби з наслідками кризи на ринку subprime-іпотеки, індикатор опускався до мінімальних 71,33 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас