В Єврокомісії пояснили загрози асоціації через справу Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Єврокомісії пояснили загрози асоціації через справу Тимошенко

Кримінал
765
Європейська комісія заявляє, що "кримінальні розслідування в Україні самі по собі не мають впливу" на переговори щодо Угоди про асоціацію, але застерігає щодо можливої ​​політизації ратифікації цього документа на завершальній стадії.
ЄК також знову говорить про небезпеку виборчого використання правосуддя і підкреслює важливість гарантування максимальної прозорості розслідування, кримінального переслідування і суду.
Такі позиції Європейської комісії озвучені в коментарях власному кореспондентові агентства "Інтерфакс-Україна" у Брюсселі щодо дискусії, яка розгорнулася на сторінки лондонській "Financial Times".
У своєму редакційному матеріалі під назвою "Україна має свій ЮКОС" газета виступила на захист Ю. Тимошенко і радить ЄС "тимчасово призупинити переговори з Україною щодо угоди про асоціацію, якщо не припиниться свавілля щодо Тимошенко. Редакції апелювала європейський аналітик Аманда Пол, заявивши, що для ЄС "було б серйозною стратегічною помилкою розглядати свої відносини з Україною через призму суду над Тимошенко".
"Кримінальні розслідування в Україні самі по собі не мають впливу на наші зусилля в світлі завершення переговорів. Як ми вже сказали, ми відзначаємо небезпеку виборчого використання правосуддя, і ми підкреслюємо важливість гарантування максимальної прозорості розслідування, кримінального переслідування і суду. Крім того, після того, як переговори будуть завершені, розпочнеться процес ратифікації. Тільки якщо всі країни-члени ЄС, Європейський парламенту та Україна тарифікують документ, він набуде чинності. Це, дійсно, може потребувати деякого часу. Але цей процес може бути політизований різними політичними силами", - йдеться в коментарі Європейської комісії.
Відповідаючи на питання агентства, чи є підстави вважати, що ЄС таки будує свої відносини з Україною "через призму справи Тимошенко", в Європейській комісії зазначили, що "будуть продовжувати підкреслювати українській владі необхідність поваги верховенства права, включаючи справедливі, неупереджені та незалежні юридичні процедури".
"Ми відзначаємо небезпеку виборчого використання правосуддя і підкреслюємо важливість гарантувати максимум прозорості розслідування, кримінального переслідування і суду. Ми вважаємо, що ці принципи особливо важливі в країні, з якою ми маємо намір вступити в глибокі конструктивні відносини, побудовані на політичній асоціації з паралельною економічною інтеграцією, і ми нагадуємо, що Україна наразі посідає пост голови Комітету міністрів Ради Європи", - наголошується в коментарі.
Коментуючи висловлену пропозицію про необхідність заморозити переговори про зону вільної торгівлі, в Європейській комісії відзначили, що домоглися "значного прогресу у всіх політичних, економічних та секторальних питаннях в Угоді про асоціацію і зробили величезний крок вперед на останньому раунді переговорів з глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі".
У зв'язку з цим з Брюсселі вважають, що переговори щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС будуть завершені до кінця року.
"Якщо ми досягнемо згоди з усіх невирішених пунктів до початку жовтня, тоді ми маємо намір парафувати Угоду з основними учасниками переговорів на саміті в грудні. Формальне підписання може відбутися в середині 2012 року", - вважають у Європейській комісії.
Відповідаючи на питання агентства про можливу реакцію ЄС у разі арешту Тимошенко, в Європейській комісії нагадали, що вони пильно стежать за розвитком подій у справі Тимошенко та інших членів колишнього уряду.
"Ми також висловили нашу занепокоєність щодо припущення про політично вмотивоване підґрунтя цих справ. Представники делегації ЄС та посольства постійно перебувають на всіх судових засіданнях. ЄС не має наміру втручатися в процес", - йдеться в коментарі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас