Нові правила зобов'яжуть банки ЄС розкривати інформацію про співробітників із зарплатою понад 1 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила зобов'яжуть банки ЄС розкривати інформацію про співробітників із зарплатою понад 1 млн євро

Казна та Політика
227
Нові правила Європейського союзу, що стосуються питань регулювання банківської діяльності, зобов'яжуть банки регіону розкривати інформацію про співробітників, які отримують понад 1 млн євро на рік, пише газета Financial Times.
Національні регулятори повинні будуть збирати і обробляти дані про доходи, включаючи їх структуру, найбільш високооплачуваних службовців банківського сектора, а потім надавати їх Європейському банківському управлінню (European Banking Authority, EBA), яке буде публікувати отриману інформацію по всіх 27 країнах ЄС.
Ініціатива є частиною оприлюдненого минулої середи проекту нових правил банківського регулювання, які покликані убезпечити фінансовий сектор Європи від криз, а платників податків регіону - від витрат на порятунок збанкрутілих фінкомпаній.
Проект був одноголосно схвалений Європейською комісією (ЄК) у середу. Тепер новий звід правил, створений на основі пропозицій Базельського комітету з банківського нагляду, мають затвердити кожна з 27 країн-учасниць і Європарламент.
Євросоюз має всі шанси стати першою юрисдикцією світу, де правила "Базель-3" будуть імплементовані в повному обсязі, при цьому європейська версія банківської реформи, ймовірно, буде не тільки наймасштабнішою - вона торкнеться понад 8,2 тис. банків та інвестфірм, але також однією з найжорсткіших, оскільки несвідомі фінкомпанії платитимуть штрафи.
Представники галузевих асоціацій фінсектора з Німеччини та Великобританії вже попередили, що, якщо Євросоюз надто випередить інші регіони світу з впровадження "Базеля-3", то європейські банки опиняться в програшному становищі порівняно з конкурентами з США або Японії, а це призведе до скорочення обсягів кредитування та негативно позначиться на економічному зростанні.
Тим часом, за оцінками Єврокомісії, впровадження правил "Базель-3" збільшить темпи економічного зростання в Європі на 0,3-2 відсоткового пункту на рік завдяки зниженню ризиків ще одного фінансової кризи. Однак вартість кредитування в середньому зросте на 0,29%, а його обсяги скоротяться на 1,8%.
Банки повинні підтримувати достатність базового капіталу першого рівня (core tier 1 capital) на рівні 7% сукупних активів, зважених за ступенем ризику. Для системоутворюючих банків до цієї величини додається додатковий захисний буфер розміром 1,0-2,5% обсягу активів залежно від розмірів і значущості фінкомпанії.
Якщо ці вимоги набували чинності найближчими місяцями, а не в період з 2013 по 2019 рік, як заплановано, то банкам ЄС не вистачило б як мінімум 460 млрд євро капіталу, щоб їх виконати. Для поповнення дефіциту капіталу банки можуть використовувати додаткову емісію акцій, нерозподілений прибуток, скорочення обсягів кредитування та ризиків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас