Ъ: ЄБРР сподівається на краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: ЄБРР сподівається на краще

Казна та Політика
315
Високий внутрішній попит і прийняття пенсійної реформи підвищили оптимізм Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), який змінив прогноз зростання ВВП України цього року з 4,5% до 5%. Українські експерти пояснюють прискорення економіки країни інвестиціями в підготовку до Євро-2012 і розвитком роздрібної торгівлі. Серед ключових ризиків вони називають складно прогнозовану ситуацію на світових ринках товарів і капіталу.
ЄБРР очікує на гарні результати від економіки України - в п'ятницю він підвищив прогноз зростання її ВВП цього року в порівнянні з травневим звітом з 4,5% до 5%. Це більш оптимістичний прогноз, ніж дає український уряд, яке покращило в червні планку зростання до 4,7%. ЄБРР обнадіяв зростанням внутрішнього попиту і схваленням парламентом пенсійної реформи, що посилить державний баланс і підтримає розвиток ринку капіталу. Але ряд факторів псує загальну картину. "Суттєві реформи енергетичного сектору - ключ до майбутнього траншу МВФ за програмою stand-by - як і раніше стикаються з політичним опором, - зазначено у звіті ЄБРР. - Інфляція залишається найвищою значною мірою через наслідки недавніх подій на глобальному ринку енергетики та підвищення цін на продовольство". Очікування на інфляцію зросли з 7,8% до 9%. При цьому ЄБРР не змінив прогноз зростання ВВП в 2012 році - 4,5%.
Такі очікування розвитку України не є її досягненням, оскільки поліпшені розрахунки в цілому для регіону Східної Європи. Незважаючи на валютну кризу, прогноз відносно економіки Білорусі підвищений на 2 відсоткових пункти - до 5%. Від Молдови очікування ще вищі: ЄБРР підняв рівень можливого приросту її ВВП на 0,5 відсоткового пункту - до 5,5%. Прогнози для країн Кавказу залишилися на попередньому рівні або знижені.
Оцінки темпів зростання ВВП українськими експертами частково збігаються з позицією ЄБРР. "Ми підвищили прогноз з 4,2% до 5% ще в лютому. Головними чинниками є хороша ціна на нашу ключову металургійну продукцію на світовому ринку і відновлення внутрішнього попиту, що добре для роздрібної торгівлі. Крім того, позитивом є капітальні інвестиції у зв'язку з підготовкою до Євро-2012, що створюють нові робочі місця і розвивають інфраструктуру, - говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. - 2011 задасть високу базу порівняння, тому наступного року темпи трохи сповільняться, та ми очікуємо на збільшення ВВП на рівні 4-4,5%. Зростання буде ґрунтуватися на внутрішньому попиті, а що стосується промисловості - поки незрозуміла ситуація на сировинних ринках".
Положення може погіршитися через зовнішню кон'юнктуру. "Прогноз ЄБРР - один з найбільш оптимістичних. Все буде залежати від ситуації на світових ринках, тому що попит на українські продукти може послабитися. Найшвидше відновлюються галузі, орієнтовані на внутрішній попит. Вони менше постраждали від кризи і залежать від банківського кредитування, яке зараз набирає силу, - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Белан. - На цей рік ми прогнозуємо зростання ВВП на рівні 4,5%. Більш оптимістично дивимося на 2012 рік - 5,2%, оскільки до цього часу більшість питань у світовій економіці повинні вже вирішитись. Плюс є такий фактор, як Євро-2012. Він повинен вплинути на ситуацію в Україні".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас