На підтримку Італії грошей ЄС може не вистачити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На підтримку Італії грошей ЄС може не вистачити

Казна та Політика
2435
Немає нічого боліснішого за очікування. Але ці муки не залишали європейських чиновників всі минулі вихідні, після того як 8 липня інвестори різко почали розпродавати італійські цінні папери. На екстрену нараду в Брюсселі, що стосується ситуації в Італії, голови найвпливовіших європейських організацій на чолі з президентом Євросоюзу Херманом Ван Ромпеєм змогли зібратися лише у понеділок 11 липня. Вони шукали відповіді на вже мало не звичне питання: чи зможе чергова країна ЄС - Італія - ​​розплатитися за своїми боргами і що необхідно для того, щоб уникнути дефолту?
"Чорна п'ятниця" Італії
Це сталося в п'ятницю 8 липня. Вартість паперів найбільшого італійського банку UniCredit SpA обвалилася на 8%, акції банку Intesa Sanpaolo втратили більше 7,5%, а індекс FTSE MIB в Мілані впав майже на 4%. У ту ж "чорну п'ятницю", як охрестили цей день італійські газети, спред прибутковості між 10-річними італійськими державними облігаціями і німецькими бондами досяг свого піку за всю історію євро - 2,5-процентного пункту. Прибутковість за італійськими облігаціями піднялася до 5,28% в порівнянні з 4,5% на початку цього року. Іншими словами, цього дня Італія стала черговою країною ЄС, яка разом з Грецією, Ірландією і Португалією опинилася на краю величезної боргової ями.
Сказати, що в Римі не здогадувалися про біди, було б лукавством. Ще в кінці травня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило прогноз кредитного рейтингу Італії "А+" зі стабільного до негативного, про що до цього не раз попереджало Рим. Італійський міністр фінансів Джуліо Тремонті розцінював тоді це рішення не інакше, як дивне, і обіцяв, що Італія зможе виконати всі свої боргові зобов'язання. Але цифри вже тоді дозволяли засумніватися в цьому.
Італія - ​​найбільший боржник Євросоюзу з колосальним боргом розміром 1,8 трлн. євро, що складає майже 120% ВВП країни. Це трохи менше, ніж у випадку з Грецією (її держборг становить 125%), але також удвічі перевищує стелю в 60%, допустиму правилами ЄС. До того ж, як і в Греції, економіка Італії кульгає на дві ноги, що робить перспективи виплати за боргами ще туманнішими. У першому кварталі її зростання виявилося меншим за первинні прогнози (0,1% проти прогнозованих 0,3%). В результаті Рим був змушений переглянути прогнози щодо економічного зростання в бік спаду (на 1,1%) в 2011 році і слабкого зростання (1,3%) у 2012-му. Попередні прогнози становили 1,3 і 2% відповідно.
Тверезо оцінюючи обстановку, інвестори вже давно почали потроху збувати акції італійських компаній. Тільки з початку липня акції все тих же UniCredit та Intesa Sanpaolo впали більше ніж на 20%, в кінці червня агентство Moody's змінило на "негативний" прогнози рейтингів ще 13 банків країни. І тихою сапою країна підійшла до порога, за яким почалася паніка.
Тепер голови італійських чиновників зайняті тим же, про що вже більше року невпинно думають їхні колеги в Греції: де взяти гроші на виплату за боргами. Тільки в поточному році Італія повинна буде погасити облігації на 175 млрд. євро. Тим часом 12 липня Рим розмістив короткострокові казначейські векселі на суму 6,75 млрд. євро із середньою прибутковістю 3,67%, тоді коли усього місяцем раніше, 10 червня, на аналогічному аукціоні цей показник становив 2,147%.
Апенніни у вогні
Якщо італійський прем'єр Сильвіо Берлусконі не знайде грошей для цих виплат, наслідки падіння Італії будуть значно відчутнішими для єврозони, ніж потенційний дефолт її сусідів, що вже пройшли перші кризові лінчування. "Ключове питання Європи - не доля крихітної Греції та ще більш крихітної Португалії. Європа може легко впоратися з кризами цих економік. Головна турбота - ризик "зараження" більш вагомих економік - Іспанії та Італії", - коментує в лондонській Times Хольгер Шмідінг, головний економіст німецького банку Berenberg.
Побоювання німецького експерта цілком обґрунтовані. Італія - ​​сьома за величиною економіка в світі і третя в ЄС після Німеччини і Франції, що забезпечує 16,7% ВВП усього Євросоюзу. Крім того, Апеннінський півострів посідає третю позицію і на світовому ринку облігацій. "Італія, третій за величиною ринок держоблігацій в світі після Японії та США, може представляти системну небезпеку. Її проблеми із залученням капіталу, а тим більше криза держборгу, матимуть наслідки, які поширяться далеко за межі єврозони", - не приховують побоювань і аналітики Bank of America Merrill Lynch. На їхню думку, подальше погіршення ситуації загрожує паралізувати відновлення світової економіки і призвести до нового витка кризи.
Проблема не тільки в італійському співвідношенні ВВП і держборгу. І Греція, й Ірландія ось вже більше року утримуються на краю боргової прірви завдяки руці фінансової допомоги, простягнутою з ЄС. Ще навесні минулого року тут створили Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) та Європейський механізм стабільності (ESM) - спеціальні інструменти, спрямовані на швидку допомогу проблемним країнам. Але борг Італії більший, ніж борги Греції, Іспанії, Португалії та Ірландії разом узяті. Тобто ці інструменти можуть виявитися занадто малими. За підрахунками експертів, якщо Італія попросить ЄС простягнути їй руку фінансової допомоги, то EFSF і ESM доведеться збільшувати щонайменше вдвічі - до 1,5 трлн. євро.
Саме тому Жан-Франсуа Роба, аналітик французького інвестбанку Natixis, без перебільшення вважає, що Європа переживає найгірший період боргової кризи. І той факт, що 12 липня курс євро впав до 1,4032 по відношенню до долара (мінімум за півтора останні місяці), підтверджує його слова. А Роберт Хальвер, біржовий аналітик з Німеччини, передрікає: "Не треба себе обманювати. В Європі велика боргова криза, і оскільки європейська економіка не може з нею впоратися, залишається два варіанти - збільшувати Фонд фінансової стабільності або виключити проблемні країни з єврозони".
Заштопати дірку в чоботі
Чи готові в ЄС "відстебнути" Італії стільки грошей? Судячи з реакції канцлера Німеччини Ангели Меркель, ні. Вона явно втомилася від ролі ангела-хранителя і рятівника Європи за останні півтора роки. На початку тижня вона дала зрозуміти, що те, що дозволено Греції, неприпустимо для Італії, і утримання такої "великої дитини", як Рим, на кошти ЄС може виявитися непосильною ношею. "Італія повинна першою подати позитивний сигнал, схваливши бюджет, спрямований на максимальне скорочення витрат, - заявила Ангела Меркель 11 липня в телефонній розмові з італійським прем'єром Сільвіо Берлусконі, закликаючи його переглянути бюджет країни. - Упевнена, італійський уряд розуміє це і схвалить саме такий бюджет".
Але Рим, схоже, цих нотацій вже не потребує. Ще до настання "чорної п'ятниці" ощадливий міністр фінансів Італії Тремонті підготував план бюджетної економії, розрахований на термін до 2014 року. Завдання плану - скоротити держвитрати на 40 млрд. євро. "Сьогодні Європа повинна вирішити свою долю. Спасіння прийде не за допомогою фінансів, а за допомогою політики, - заявив він. - Інакше так само, як на "Титаніку", навіть пасажири першого класу не зможуть врятуватися".
Згідно з цим планом, бюджетні витрати в поточному році повинні бути урізані на 1,8 млрд. євро, в 2012-му - ще на 5,5 млрд. євро. Крім того, Рим планує поповнити казну за рахунок скасування податкових пільг для компаній і приватних осіб, скорочення бюджетів місцевих органів управління, урізування зарплат держслужбовців, а також бонусів і пільг, які отримують політики (депутатів вже попросили урізати зарплату самим собі). В цілому за рахунок усіх цих заходів Рим сподівається до 2014 року зменшити держборг до 112% і підвести дефіцит держбюджету до встановленої ЄС стелі в 3%.
У середу, 13 липня, план пройшов перше читання в італійському парламенті. Прем'єр Берлусконі прагне переконати ринки, що цього плану достатньо, щоб повністю вилікувати італійську економіку. "У цій битві ми стоїмо на передовій. Криза змушує нас якомога швидше схвалити пакет заходів жорсткої економії", - заявив він.
Але іншого вибору у старіючого ловеласа і популіста Берлусконі вже, по суті, і немає. Німеччина, якій зазвичай діставалася "честь" рятувати проблемні держави, тепер навряд чи впоралася б з цією роллю - адже лізти в кишеню до власних платників податків, щоб рятувати платників податків настільки великої економіки, як Італія, Ангела Меркель навряд чи зможе. А альтернатива цьому - лише друкарський верстат. В ЄС все більше зростає побоювання того, що для порятунку єврозони Європейському центробанку доведеться його включити.
Анна Кокоба
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас