Ъ: Держава створила аварійну ситуацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Держава створила аварійну ситуацію

Казна та Політика
1684
Уряд виконав свою обіцянку і обмежив ряд соціальних виплат. Зокрема, пенсії інвалідів-учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС та дітей війни будуть менші за призначені на 240-480 грн і 141 грн відповідно. Представник чорнобильців відзначає, що їхні пенсії Кабмін обмежує не вперше, тому вони просять визнати заборгованість, яка накопичилася, внутрішнім держборгом.
У суботу Кабінет міністрів опублікував постанову № 745 від 6 липня, яка визначає розміри виплат, що фінансуються за рахунок держбюджету. Ще у змінах до закону про держбюджет на 2011 рік, схвалених 14 червня, прописано, що виплати здійснюються в залежності від наявності грошей в казні. Незважаючи на депутатське звернення до Конституційного суду про незаконність введення обмежень на соцвиплати та на дію законодавства, яким чітко регулюються розміри допомоги та пенсій, уряд все ж вирішив встановити свої параметри виплат.
Найсуттєвіше постанова № 745 торкнулася пенсій інвалідів-учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, осіб, які втратили годувальника та дітей-інвалідів. Закон "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи" визначає їх пенсії у відсотках від прожиткового мінімуму для непрацездатних (ПМ, з 1 квітня - 764 грн) - вони залежать від групи інвалідності і років участі в ліквідації наслідків аварії - від 110% до 220% ПМ. Але постанова закріплює розміри пенсій в 600-1200 грн, що на 240-480 грн менше, ніж прописано в законодавстві. Пенсія дітей-інвалідів має становити 70% ПМ, але вона встановлена ​​розміром 380 грн замість необхідних 534,8 грн.
Зміни торкнуться і пенсійних виплат (або щомісячного довічного утримання, державної соціальної допомоги) дітям війни. Надбавка складе 49,8 грн, хоча закон передбачає 25% ПМ - 191 грн. Постанова буде діяти до кінця року. Прес-секретарі прем'єр-міністра і віце-прем'єра-міністра соціальної політики на дзвінки не відповідали. Заступник міністра соцполітики Василь Надрага відмовився коментувати документ через зайнятість.
Екс-міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова вважає постанову незаконною, такою, що порушує Конституцію і права громадян. На всі виплати в рамках закону потрібні "мільйони, тобто бюджет від них значно не постраждає", упевнена вона. Однак Кабмін Юлії Тимошенко також обмежував виплати - з 28 травня 2008 року пенсії чорнобильців становили від 530 грн до 1060 грн. Цю практику Людмила Денисова пояснила фінансовою кризою. Таким чином, з 23 липня підвищення склало 70-140 грн.
Голова головного секретаріату Всеукраїнської чорнобильської народної партії Микола Ісаєв оцінює необхідні пенсійні виплати в 12,7 млрд грн, у тому числі і недоплачені в попередні роки суми. "Органи влади не можуть посилатися на відсутність коштів. Нехай тоді цей борг оформлять держзобов'язаннями з подальшим його погашенням в розумні терміни держмайном, земельними ділянками або за рахунок оплати комунальних послуг", - говорить пан Ісаєв. На думку провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лідії Ткаченко, державі давно необхідно переглянути кількість людей, які отримують пільги: одних дітей війни, наприклад, 7 млн ​​осіб. "Тільки дітям війни в місяць необхідно більше 1 млрд грн, - каже пані Ткаченко. - А за пільгами чорнобильців за 25 років з моменту катастрофи необхідно було переглянути механізм виплат".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас