Що розуміти під "персональними даними"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що розуміти під "персональними даними"?

Казна та Політика
691
Експерти вимагають чітко визначити на законодавчому рівні поняття "персональні дані".
Як передає кореспондент УНІАН, про таку необхідність сьогодні під час прес-конференції заявив заступник голови Державної служби України з питань захисту персональних даних (ДСЗПД України) Володимир Козак.
"Щодо порядку обробки персональних даних у банківській сфері, інформації, яка містить банківську таємницю, це питання поки що на серйозному рівні не розпочато", - говорить він.
Голова правління Першого всеукраїнського бюро кредитних історій Антоніна Паламарчук також відзначає проблему у даному питанні: "Незрозуміло, що таке персональні дані ..."
Крім того, за її словами, закон про захист персональних даних надає невиправдано великі права суб`єктам баз персональних даних. "Цей закон, на жаль, не встановлює баланс між правами суб`єкта персональних даних і другою стороною - власником баз даних. Виходить, що тут права у законі прописані, а от те, що він, відкриваючи рахунок, тощо, має якісь обов`язки, які випливають з усього цього, воно випало з цього закону ", - говорить вона. На її думку, такий "перекіс" прав є небезпечним для банківської сфери, для колекторів тощо.
Паламарчук відзначає також проблему з нормою закону про знищення персональних даних: "Особливо уважно треба поставитися до ст. 15 - знищення персональних даних. Таку статтю, як припинення правовідносин між суб`єктом персональних даних і власником або розпорядником бази, якщо інше не передбачено законом, ми маємо знищити. Ви можете уявити, що всі бази даних у нас в банках переплітаються, тобто людина відкрила рахунок - це одна база даних ... В банках по 15-20 баз даних, вони переплітаються ".
У законі має бути передбачено, що якщо клієнт уклав договір з організацією, він має розуміти, що його дані обробляються, вважає вона.
З вимогою визначити поняття "персональні дані" виступає і Асоціація колекторів Україні.
"Цей закон необхідний, і персональні дані потрібно захищати, однак прийнятий закон необхідно допрацьовувати ... До закону необхідно внести ясність - адже у законі немає чіткого визначення того, що ж вважається базою персональних даних, як її ідентифікувати ..." - наголошує виконавчий директор асоціації Артем Кучин .
Як повідомляв УНІАН, 1 червня 2010 року Верховна Рада Україна прийняла Закон України "Про захист персональних даних". Закон України "Про захист персональних даних" набрав чинності 1 січня 2011 року, окрім статті 3, яка набрала чинності з дня його опублікування.
Законом регулюються відносини, пов`язані з захистом персональних даних під час їх опрацювання.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас