Moody's знизило рейтинг бондів Білорусії до В3 з "негативним" прогнозом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило рейтинг бондів Білорусії до В3 з "негативним" прогнозом

Казна та Політика
203
Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг бондів уряду Білорусії в місцевій та іноземній валюті з В2 до В3. Прогноз по рейтингах "негативний", повідомляється в матеріалах агентства, передає РБК.
Як повідомили представники агентства, причини для зниження рейтингу були наступні - нездатність країни впоратися з негативним сальдо торгового балансу, а також негативний вплив валютного дефіциту та знецінення білоруського рубля на стан банківської системи.
За оцінкою Moody's, однією з основних передумов до зниження рейтингів стало скорочення підтримки з боку Росії. Модель економічного зростання Білорусії багато в чому залежить від зовнішнього участі. Проте, останнім часом російське фінансування скоротилося через енергетичний конфлікт між двома державами. На думку аналітиків агентства, допомога в розмірі 3 млрд дол., обіцяна країні Євразійським економічним співтовариством, що буде виділена протягом трьох років, не зможе відновити сальдо країни до позитивного рівня.
Прогноз по рейтингах Білорусії, як і раніше залишається негативним. За словами аналітиків Moody's, навіть в разі появи зовнішніх джерел фінансування, поліпшити ситуацію з міжнародною конкурентоспроможністю та економічної стійкістю буде непросто. Експерти рейтингового агентства також відзначили, якщо в силу вступить політика в області структурних перетворень, потенційний політичний резонанс може призвести до додаткового ризику.
8 червня з. р. Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service випустило щорічний рейтинговий звіт про Білорусію. «Кредитний рейтинг країни на рівні В2 відображає думку аналітиків, що найближчим часом країну очікують дірки в платіжному балансі, а також труднощі в середньостроковій перспективі з переорієнтування поточних зовнішніх боргів, взятих на фінансування внутрішніх потреб", - говорилося в звіті.
Агентство давало "негативний" прогноз для рейтингів Білорусії, оскільки зовнішні борги збільшуються знеціненням внутрішньої валюти, а також зниженням темпів зростання економіки. Згідно з очікуваннями аналітиків, дефіцит по поточних операціях в Білорусії впаде з 8,8 млрд дол в 2010 р. до 6,7 млрд дол в 2011 р. Але навіть тоді він буде перевищувати існуючий рівень всіх міжнародних резервів, у тому числі золота, на приблизно 3,8 млрд дол, прогнозували в агентстві.
3 березня 2011 Moody's знизило рейтинг бондів Білорусії в місцевій та іноземній валюті до В2, прогноз "негативний". Аналіткі Moody's висловили думку, що Білорусія не зможе поступово перейти від поточної моделі економіки до тієї, яка буде побудована на продуктивності і поліпшення конкурентоспроможності для зростання виробництва.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас