Країни єврозони скоротять відсотки і продовжать термін з виплати кредитів Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни єврозони скоротять відсотки і продовжать термін з виплати кредитів Греції

Казна та Політика
457
Європейські лідери дійшли згоди щодо низки заходів, спрямованих на надання Греції подальшої фінансової допомоги та запобігання розповсюдження фінансової кризи в єврозоні, повідомляє ВВС.
У проекті заяви учасників зустрічі лідерів 17 європейських країн в Брюсселі кажуть, що Греції, Ірландії та Португалії буде надано додатковий час для виплати вже наданих в порядку допомоги, позик, а відсотки по них скорочені.
У заяві говориться також, що раніше створеному надзвичайному фонду допомоги в ЄС будуть надані додаткові функції, в тому числі право на викуп урядових облігацій у приватних інвесторів.
Раніше сьогодні повідомлялося, що кредити країнам єврозони, що зазнають фінансових труднощів, будуть виділені на більш пільгових умовах.
Агентство Франс-прес з посиланням на дипломатів, знайомих з проектом документа, повідомляло, що термін погашення кредитів буде продовжено з 7,5 до 15 років, процентна ставка - знижена до 3,5%.
Нагадаємо, в травні 2010 р. Євросоюз і Міжнародний валютний фонд запропонували надати Греції 110 млрд дол протягом трьох років. Однак це рішення було визнано неефективним.
Німеччина раніше наполягала на тому, щоб включити в пакет фінансової допомоги Греції приватних інвесторів, які б взяли на себе частину збитків. Але Франція та Європейський центральний банк виступали проти, побоюючись економічних наслідків для інших країн єврозони: зокрема, загальноєвропейського банківської кризи, проблем із суверенною заборгованістю Іспанії та Італії і навіть можливих труднощів із платоспроможністю самого ЄЦБ.
Напередодні глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу заявив, що фінансова ситуація в зоні євро дуже серйозна і без рішучих спільних дій членів Союзу наслідки можливого краху Греції будуть відчутні не тільки в Європі, а й за її межами.
У надзвичайному саміті Євросоюзу, присвяченому боргової кризи єврозони, беруть участь лідери 17 країн, які використовують валюту євро.
Варто зазначити, що дефіцит португальського бюджету за підсумками 2010 р. - 8,6% від ВВП країни. Раніше уряд припускав, що ця цифра буде не більше, ніж 7,3%. За нормами Євросоюзу показник дефіциту бюджету не повинен перевищувати 3%. В кінці травня ц.р. МВФ схвалив виділення Португалії позики в розмірі 26 млрд євро на відновлення економіки. Ці фінансові вливання є частиною спільного пакета допомоги в 78 млрд євро, який ЄС і МВФ збираються реалізувати в найближчі три роки.
Лідером за рівнем державного боргу в Європі вважають Італію. У 2009 р. держборг склав 116% ВВП країни. Торік дефіцит бюджету Італії збільшився до 5,3%.
За підсумками 2010 р. бюджетний дефіцит Іспанії склав 11,2% ВВП. Уряд має намір довести його до позначки в 9,3% ВВП до кінця 2011 р. і до рівня в 3% ВВП - до кінця 2013 р.
Дефіцит бюджету Греції за підсумками 2010 р. склав 10,5%, а рівень держборгу збільшився з 127,1% від ВВП до 142,8% від ВВП.
Зазначимо, голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер раніше сьогоодні заявив, що не можна виключати можливості вибіркового дефолту Греції.
"Ми не можемо виключати таку можливість (вибіркового дефолту), але має бути зроблено все можливе, щоб уникнути такого розвитку подій", - сказав Жан-Клод Юнкер перед початком засідання лідерів 17 країн Євросоюзу.
Слідом за коментарями Юнкера джерела в урядових та фінансових колах Німеччини повідомили, що Європейський Центробанк візьме "вибірковий дефолт" Греції як частину рішення боргових проблем країни.
3 липня 2011 р. міністри фінансів країн єврозони схвалили надання Греції чергового траншу фінансової допомоги. Всього МВФ і ЄС нададуть Греції в якості другого антикризового позики порядку 110 млрд євро.
Раніше парламент Греції остаточно затвердив 5-річний план жорсткої економії, що дозволив країні отримати черговий кредитний транш від Євросоюзу і МВФ у розмірі 12 млрд євро.
У травні 2010 р. Греція отримала від МВФ і Євросоюзу кредитний пакет на загальну суму 110 млрд євро, що виділяються траншами в залежності від виконання Афінами програми зі скорочення бюджетних витрат і реформування економіки. Проте через рік стало ясно, що боргова криза Греції значно важча, ніж передбачалося.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас