Близня дорога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Близня дорога

Казна та Політика
2182
Кадрові перестановки в українській владі продовжуються. Минулого вівторка, 12 липня, Президент України Віктор Янукович Указом № 748 затвердив на посаді міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка, який до цього був губернатором Донецької області. Вивільнене місце, згідно з ще одним Указом глави держави (№ 749), посів Андрій Шишацький, який раніше очолював Донецьку облраду.
Новий губернатор Донеччини вважається ставлеником власника корпорації "СКМ" Ріната Ахметова і його друга, віце-прем'єра Бориса Колеснікова. У середині 2000-х років пан Шишацький обіймав посаду генерального директора ВАТ "Харцизький трубний завод" (входить у групу "Метінвест", яка об'єднує металургійні активи "СКМ").
Після чого в 2009-2010 рр. керував ТОВ "Фармація Донбасу", яке об'єднує мережу аптек, що належать Ахметову. Паралельно Андрій Шишацький засідав у Донецькій облраді, куди був обраний за списками "Партії Регіонів". А після того як в квітні 2010 р. Близнюк, який тоді очолював облраду, був призначений губернатором, вільне місце посів Шишацький.
Відтоді керівники двох органів регулярно конфліктували. Особливо після того, як наприкінці минулого року Президент підписав Указ про адміністративну реформу. Так, на початку нинішнього року голова облради заявив, що очолюваний ним орган має намір взяти на себе частину повноважень облдержадміністрації. Однак Близнюк не горів бажанням ділитися повноваженнями з облрадою. Варто зазначити, що ще до цього голові облради вдалося істотно обмежити діяльність губернатора.
Зокрема, облрада схвалила постанову, згідно з якою Донецька облдержадміністрація повинна звітувати перед цим органом за витрачання бюджетних коштів на реалізацію соціальних програм. Таким чином, пану Шишацькому тепер доведеться самому звітувати перед депутатами.
Зараз обов'язки голови облради виконує Андрій Федорук, який до цього працював заступником Шишацького. Особливі проблеми з депутатським корпусом губернатору не загрожують, оскільки Федорука також вважають протеже групи Ахметова - Колеснікова. Якщо нинішній керівник облради позбудеться приставки "в.о.", це буде означати, що Рінат Леонідович фактично встановив повний контроль над органами влади в Донецькій області.
До речі, минулого тижня змінилося і керівництво міліції Донецької області. Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов призначив главою ГУМВС в Донецькій області Віктора Дубовика, який до цього керував міським управлінням МВС Донецька. Перед цим колишній глава ГУМВС Микола Куп'янський написав заяву про вихід на пенсію. Подейкують, що новий керівник обласної міліції також цілком лояльний до власника "СКМ".
Тим часом Анатолій Близнюк намагається освоїтися на новому місці. "Я - людина не нова. І розумію, що проблеми по-старому вирішувати вже неможливо. Я бачу ці проблеми. І Президент України поставив мені відповідні завдання", - сказав міністр.
У своєму фірмовому стилі пан Близнюк пообіцяв, що оцінить "де ми є і що з цим потрібно робити". Після чого він спробує "побачити в діяльності міністерства бізнес-модель". Примітно, що поки незрозуміло, кому з віце-прем'єрів буде підкорятися пан Близнюк. Адже після відставки віце-прем'єр-міністра з питань ЖКГ Віктора Тихонова ця посада залишається вакантною.
На думку Василя Стоякіна, керівника Центру політичного маркетингу, швидше за все, міністр ЖКГ буде підкорятися Борису Колеснікову, який відповідає за підготовку країни до Євро-2012.
"Анатолія Близнюка звикли вважати людиною Президента. Водночас необхідно розуміти, що в міру наближення Євро-2012 на підготовку до нього з держбюджету виділяється все більше коштів. Ось новий міністр будівництва і буде відслідковувати ці грошові потоки", - пояснив Стоякін.
Максим Каменев
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас