Профспілки кажуть, що пенсійна реформа примножить бідність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профспілки кажуть, що пенсійна реформа примножить бідність

Казна та Політика
721
Після набуття чинності Закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" розміри новопризначених пенсій скоротяться на 15-20% в порівнянні з розмірами пенсій, які нараховуються на сьогоднішній день.
Як повідомили УНІАН у Федерації профспілок України (ФПУ), про це заявив заступник голови федерації Сергій Кондрюк.
У ФПУ спростовують слова віце-прем'єр-міністра - міністра соціальної політики Сергія Тігіпка про те, що пенсійна реформа вирішує питання підвищення пенсій найменш захищеним українцям: "Навпаки, передбачені законом норми щодо збільшення тривалості страхового стажу на 10 років, зниження показників середньої заробітної плати для призначення пенсій зменшують розміри пенсій у "нових" пенсіонерів на 15-20%. Значна частина пенсіонерів будуть отримувати пенсії, менші за мінімальні, пенсіонери, які працюють, втратять право на перерахунок пенсій по зарплаті і т.д.". Тобто закон погіршить умови та рівень пенсійного забезпечення громадян.
Також у ФПУ наголошують, що нарахування пенсії з урахуванням середньої зарплати в Україні не за останній рік, а за три календарні роки перед зверненням за призначенням пенсії штучно знижує в середньому на 15% розміри пенсій, які будуть призначатися.
Крім того, норма про збільшення на 10 років стажу роботи порушує права працівників, які вже мають сьогодні 20-25 років стажу і до пенсії залишилося небагато часу. Внесені норми знижують розміри пенсій і позбавляють права на підвищення за понаднормовий стаж за 10 років страхового стажу, що призводить до звуження обсягу чинних прав. Підвищення страхового стажу призведе до зниження рівня пенсій у багатьох пенсіонерів. Значно збільшиться кількість пенсіонерів, які отримуватимуть пенсію, нижчу за мінімальну.
Як повідомляв УНІАН, 8 липня Верховна Рада України схвалила в цілому Закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".
Федерація профспілок України закликає Президента застосувати право вето до цього Закону.
У листі федерації до Віктора Януковича підкреслюється, що схвалений Верховною Радою закон не відповідає основним напрямам пенсійної реформи в Україні. Також, на думку ФПУ, він не відповідає узгодженим позиціям між соціальними партнерами в Концепції подальшого проведення пенсійної реформи.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас