Експерт: Укрзалізниця почала реалізовувати програму модернізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Укрзалізниця почала реалізовувати програму модернізації

Казна та Політика
363
Підписаний сьогодні меморандум між держконцерном Укрзалізниця та підприємствами Луганськтепловоз і Електровозбудівельник є фактичним стартом програми з реформування та модернізації української залізничної системи. Таку думку висловив член Науково-експертної ради по залізничному транспорту Олександр Арбузов.
Нагадаємо, 13 липня президент України Віктор Янукович провів зустріч з віце-прем'єром - міністром інфраструктури Борисом Колесніковим і генеральним директором Укрзалізниці Володимиром Козаком, на якій доручив реформувати підприємство протягом 5-7 років. Основними завданнями, поставленими перед УЗ, є зміна застарілого рухомого складу, введення нових якісних послуг для пасажирів і зміна економічної моделі підприємства.
14 липня попередні переговори були проведені генеральним директором УЗ Володимиром Козаком безпосередньо на машинобудівних потужностях Луганськтепловозу в присутності губернатора Луганської області.
Вже сьогодні, 20 липня, Укрзалізниця підписала меморандум, що дозволяє втілити пункт про зміну парку. Меморандум укладено з заводами Луганськтепловоз (є частиною російського Трансмашхолдингу) і грузинським Електровозбудівельником. Згідно з попередньою домовленістю, виробники протягом п'яти років поставлять УЗ, відповідно, 292 і 141 новий вантажний електровоз.
Як вважає Олександр Арбузов, досягнення цієї домовленості є ознакою фактичного початку п'ятирічної програми модернізації залізничного монополіста. Досягнуте взаєморозуміння з російськими партнерами - безумовне досягнення керівництва УЗ.
"Основна особливість цієї програми оновлення локомотивного парку полягає в тому, що Укрзалізниця зможе гарантовано закладати в бюджет витрати на закупівлю локомотивного парку", - зазначив експерт.
Разом з тим, за словами генерального директора УЗ Володимира Козака, підписані протоколи мають величезне значення: "По-перше, принципово те, що Укрзалізниця вже має справу з довгостроковим плануванням. По-друге, важливо досягнення порозуміння саме з російськими партнерами, які підписали з нами меморандум про співпрацю і включили замовлення УЗ у виробничі плани машинобудівних майданчиків.
Зараз підприємство очікує, що його п'ятирічна програма оновлення локомотивного парку і проект реформування будуть найближчим часом розглянуті та затверджені Кабміном, що дасть простір для маневру і залучення інвестиційних коштів у залізничну галузь.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас