ЄК планує відбирати в банків до 10% виручки за зайвий ризик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК планує відбирати в банків до 10% виручки за зайвий ризик

Казна та Політика
252
Євросоюз, який сповна ковтнув проблем з банками під час кризи, не залишає спроб максимально убезпечити себе від подібних історій у майбутньому. В середу Єврокомісія оприлюднила законопроект, що зобов'язує банки дотримуватися нові міжнародні стандарти капіталу і ліквідності ("Базель III").
Крім дублювання положень "Базеля", проект закону передбачає і жорсткий режим санкцій за порушення вимог до ліквідності, недостатнє розкриття інформації, прийняття надмірних кредитних ризиків. За ці та інші гріхи ЄК планує штрафувати банки на мільярди й навіть десятки мільярдів євро.
"Санкції будуть ефективними і пропорційними", - заявив комісар ЄС по внутрішньому ринку Мішель Барньє. Це може бути штраф розміром до 10% від річної виручки банку або тимчасове відсторонення від роботи членів керівництва, пояснила Єврокомісія в повідомленні.
Незважаючи на те що оприлюднений законопроект багато в чому повторює положення самого "Базеля III", в ньому містяться додаткові пропозиції щодо запровадження більш суворих санкцій до банків-порушників і удосконалення стандартів корпоративного управління в кредитних організаціях.
У вересні 2010 року Базельський комітет з банківського нагляду оголосив про остаточне вироблення нових стандартів банківських капіталів та ліквідності, за якими мінімальні вимоги до базового капіталу першого рівня зростають до 7% - більш ніж в три рази з поточних 2%. Поступовий перехід на нові стандарти повинен початися в січні 2013 року, а до 2019-му банки повинні будуть привести свої капітальні параметри в повну відповідність до "Базеля III".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас