Василь Волга затримався на час — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Василь Волга затримався на час

Кримінал
1795
Про затримання голови Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Василя Волги, який обіймає цей пост з 22 березня минулого року, в Генеральній прокуратурі (ГПУ) повідомили вчора в 16.00. У прес-службі заявили, що слідчий ГПУ спільно з співробітниками Служби безпеки 19 липня затримали Василя Волгу за "вчинення злочину, пов'язаного з корупцією". "Затриманий і доставлений в ізолятор тимчасового утримання, - заявили в ГПУ .- На поточний момент проводяться необхідні слідчі дії".
Затримання Василя Волги стало наслідком порушеної ГПУ ще 3 лютого кримінальної справи відносно директора департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Держфінпослуг Віктора Адамовича, розповів глава наглядової ради КС "Перше кредитне товариство" Андрій Азаров. Тоді Адамовича звинуватили у злочинах, передбачених ч. 2 ст. 15 і ч. 3 ст. 368 КК ("отримання хабара в особливо великому розмірі посадовою особою, яка має особливо відповідальне становище").
Максимально можливе покарання за ним - позбавлення волі строком від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до 3 років з конфіскацією майна.
У ГПУ тоді розповідали, що підставою для взяття під варту Віктора Адамовича стало затримання у відділенні одного з банків Києва в момент передачі хабара розміром 2 млн грн особи, якій він доручив виступити посередником. Корисливий мотив полягав у отриманні "хабара від голови спостережної ради однієї з кредитних спілок Одеси за вирішення питання про скасування розпорядження голови Держфінпослуг про введення тимчасової адміністрації".
Адміністрація в одеському КС "Перше кредитне товариство" працювала з 8 липня 2010 р., 31 травня розпочато його банкрутство. За словами Азарова, як перший транш "команда Волги" вимагала $250 тис. (2 млн грн), ще стільки ж - двома траншами, але при передачі першої частини коштів чиновники були затримані правоохоронними органами.
Зазначимо, що 15 липня ГПУ затримала начальника юридичного департаменту Держфінпослуг Євгена Гантімурова і помічника голови Держфінпослуг Олега Чернушенка за підозрою в отриманні хабара. З п'ятниці в комісії проходять обшуки і допити співробітників. "Це організована група, не заарештований ще один виконавець - Сільчук Віталій, який довів до банкрутства кредитний союз", - стверджує Андрій Азаров. Сільчук керував адміністрацією союзу з початку серпня 2010 року.
На думку екс-голови Держфінпослуг Віктора Суслова, який був першим керівником комісії в 2002-2006 роках, ця подія завдає великої шкоди репутації регулятору. Поки невідомо, чи звільнять Василя Волгу у зв'язку з його затриманням. "Справу розслідує Генпрокуратура, президент не має права втручатися в роботу правоохоронних органів, - повідомила прес-секретар глави держави Дарина Чепак. - Президент виступає за дотримання законодавства та боротьбу з корупцією на всіх рівнях і незалежно від політичного забарвлення".
Лідер партії "Союз лівих сил" Василь Волга очолив Держфінпослуг за квотою Компартії в рамках коаліційної угоди. Учора перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко не зміг відповісти на питання про можливий варіант заміни Василя Волги іншим представником лівих сил, пославшись на зайнятість. Не зміг прокоментувати затримання лідера "Союзу лівих сил" і керівник прес-служби партії Дмитро Заборін. "З Волгою кілька годин тому розмовляли люди, і він був на робочому місці. Я зможу відповісти, як тільки у мене з'явиться інформація", - сказав він. Мобільні телефони Василя Волги і його дружини в другій половині дня на дзвінки не відповідали.
Юристи називають складністю справи відсутність прямої участі Волги в безпосередньому отриманні грошей. "Мені складно повірити в те, що справа буде доведена до кінця. Навіть якщо хтось зізнається, що він брав хабар для кого-то, - це всього лише слова. Як довести співучасть?" - говорить партнер юрфірми Magisters Олексій Резніков. Партнер юрфірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко відзначає, що довести хабарництво можна за наявності відеоматеріалів "про передачу з рук в руки". "Я песимістично дивлюся на цю справу з точки зору доведення до кінця щодо всіх її фігурантів, якщо слідчому будуть заважати", - додав Олексій Резніков. За приклад він навів справу судді Ігоря Зварича, якого затримали при отриманні хабара ще три роки тому.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас