Уряд передав на розгляд парламенту проект закону про ринок земель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд передав на розгляд парламенту проект закону про ринок земель

Аграрний ринок
446
Кабінет міністрів України передав на розгляд Верховної Ради проект закону "Про ринок земель" № 9001-1, який зареєстрований в парламенті у вівторок.
Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, документ спрямований на завершення створення ринкових умов для залучення земельних ділянок сільськогосподарського призначення в економічний оборот, на організацію прозорого ринку земель з впровадженням конкуренції при їх продажу, на забезпечення повноти надходження податків і зборів, зокрема, від продажу земельних ділянок і прав оренди на них, а також держмита від операцій на ринку землі.
Крім того, документ передбачає запобігання корупції шляхом створення єдиного чіткого та прозорого порядку підготовки до продажу та продажу земельних ділянок, прав оренди на них на аукціонах, встановлює єдині правила і обмеження при обороті земельних ділянок на ринку.
Відповідно до законопроекту, землі сільгосппризначення мають право купувати громадяни України, фермерські господарства, держава в особі центрального органу влади з питань земельних ресурсів або територіальні громади.
Документ передбачає, що іноземні особи не будуть мати право власності на сільгоспземлю. При цьому юридичні особи, які володіють земельними ділянками, але більше 10% їх статутного капіталу належить іноземним особам, зобов'язані здійснити процедуру відчуження землі. В іншому випадку вона буде вилучатися в судовому порядку і передаватися у власність держави.
Законопроект також забороняє вносити право на земельну ділянку в статутний капітал.
Крім цього, документ встановлює максимальну площу земельної ділянки, яка може перебувати у власності однієї людини. Зокрема, у Поліссі така норма складає 1,5 тис. га, Лісостепі - 1,75 тис. га, Степі - 2,1 тис. га, Карпатській гірській області - 900 га, Кримській гірській області - 1,1 тис. га. В інших регіонах розмір земельної ділянки в одних руках не повинен перевищувати 2,1 тис. га. Водночас загальна площа земельних ділянок може перевищити граничний максимальний розмір в разі успадкування землі.
Як зазначається в законопроекті, переважне право на купівлю земельної ділянки сільгосппризначення мають держава, органи місцевого самоврядування, орендар чи користувач цією землею, власники суміжних ділянок. Якщо власник земельної ділянки має намір її продати, то він зобов'язаний повідомити про це тим, хто має переважне право на її купівлю, опублікувавши відповідне оголошення в друкованих ЗМІ за місцем розташування землі, при цьому вказати ціну і умови продажу. При цьому якщо суб'єкт права на переважну купівлю земельної ділянки протягом одного місяця після опублікування оголошення не заявив про свій намір купити ділянку, буде вважатися, що він відмовився від реалізації свого права.
Законопроект також передбачає, що термін дії договору про надання права користування чужою земельною ділянкою не може бути менше 20 років, а для землі державної або комунальної власності - не повинен перевищувати 50 років.
У пояснювальній записці до документа наголошується, що надходження до держбюджету при передачі в оренду 1,4 млн га незатребуваних паїв, близько 2,8 млн га земель запасу (ріллі) і 1,8 млн га сільгоспземель виморочної спадщини за середньої нормативної грошової оцінки 1 га ріллі в 11,949 тис. грн, можуть скласти 2,1 млрд грн на рік (за річної орендної ставки 3% від нормативної грошової оцінки ділянки).
Як повідомлялося, в Україні нині діє заборона на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, яка буде знята за умови схвалення законів про державний земельний кадастр та ринок землі.
При цьому закон № 8077 "Про Державний земельний кадастр" був схвалений парламентом 7 липня 2011 року та набуває чинності з 1 січня 2012 року за винятком деяких положень, тоді коли схвалення законопроекту про ринок земель Держземагентство прогнозувало на осінь цього року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас