Єврозона визначила три варіанти участі приватного сектору в допомозі Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозона визначила три варіанти участі приватного сектору в допомозі Греції

Казна та Політика
390
Власті єврозони виділили три основні варіанти участі приватного сектору в другій програмі допомоги Греції. Про це йдеться у відповідному документі, який має в своєму розпорядженні Reuters.
Згідно з документом, першим варіантом є зворотний викуп грецького боргу і підтримка якості кредиту з боку державного секторк. Це, ймовірно, приведе до зниження кредитного рейтингу Греції до "вибіркового дефолту" або "дефолту".
Другий варіант може базуватися на пропозиції французьких банків про рефінансування боргу, яке не включає державне зміцнення кредиту. Це може спричинити пониження рейтингу до "вибіркового дефолту".
Базисом для третього варіанту може стати оподаткування фінансового сектору або децентралізована угода з приватними банками, особливо грецькими, що мають великі вкладення в грецький борг, про те, щоб зберегти ці вкладення. Такий варіант навряд чи стане причиною зниження рейтингу до "вибіркового дефолта", сказано в документі.
Про можливість "вибіркового дефолта" за боргами Греції заявив в інтерв'ю CNBC глава австрійського Центробанку Евальд Новотни. Таким чином, з'явилася можливість, що жорстка позиція ЄЦБ з цього питання дала тріщину.
Тим часом, глава ЕЦБ Жан-Клод Тріше як і раніше виступає проти такої перспективи. "Ми говоримо "ні" вибірковому дефолту, "ні" кредитній події", - говорить він.
ЄЦБ є каменем спотикання в процесі узгодження другої програми допомоги Греції. Банк обіцяв, що відмовиться приймати реструктуровані грецькі облігації як заставу за кредитними операціями у разі дефолту або вибіркового дефолту. ЄЦБ вимагає, щоб банки надавали заставу належної якості в обмін на отримання коштів в рамках регулярних операцій рефінансування.
Європейскі лідери проведуть саміт, присвячений кризі в єврозоні, в четвер, 21 липня, і будь-яка ознака того, що ЄЦБ може погодитися на компроміс відносно застави, яку він приймає у фінансових операціях, може підвищити вірогідність досягнення домовленості по Греції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас