Перехідний уряд Лівії шукає можливість отримати заморожені кошти режиму Каддафі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перехідний уряд Лівії шукає можливість отримати заморожені кошти режиму Каддафі

Казна та Політика
255
Перехідному уряду Лівії потрібно отримати доступ до 168 млрд доларів заморожених активів за кордоном. Як пишуть "Ведомости", цитуючи Bloomberg, про це розповів закордонному агентству колишній голова ЦБ країни Фархат Бенгдара. На його думку, це дозволить скинути режим Муаммара Каддафі і почати відновлення країни. Колишній головний банкір Лівії зараз очолює Асоціацію банків країни, яка допомагає перехідному уряду в пошуках фінансування.
За даними екс-глави лівійського регулятора, 106 млрд доларів з цих коштів належить Центральному банку, 55-60% з них інвестовані в державні цінні папери; 62 млрд - cуверенному фонду країни Libyan Investment Authority.
Минулого тижня США визнали перехідний уряд Лівії як єдиний законний орган управління в країні. Оскільки уряд одержав правовий статус, він має право збирати гроші, фінансувати контракти і давати кредити, відзначає Бенгдара. На його думку, активи в 168 млрд можуть використовуватися в забезпечення нового фінансування.
США також пообіцяли відкрити доступ до частини заморожених в лютому активів Лівії в 30 млрд доларів. Для цього буде потрібно трохи часу, заявив минулого тижня представник американського Держдепартаменту Марк Тонер. Але механізм розморожування коштів ще належить розробити, оскільки санкції ООН проти Лівії залишаються в силі.
На виконання бюджетних зобов'язань уряду Лівії потрібно 3 млрд доларів в найближчі півроку, повідомив представник уряду (цитата по Reuters). Поки доводиться збирати гроші по країнах, які були споживачами лівійської нафти. Італія пообіцяла відкрити для перехідного уряду кредитну лінію в 400 млн євро в найближчі три тижні, Туреччина надасть ще 100 млн доларів вже цього тижня.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас