Експерт: Боргові проблеми ЄС негативно вплинуть на економіку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Боргові проблеми ЄС негативно вплинуть на економіку України

Казна та Політика
662
Експорт товарів з країни в ЄС, на думку Володимира Олексюка, експерта аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine, може скоротитися на 2-3% до12700 млн. дол в порівнянні з 13051,9 млн. дол минулого року, тоді коли імпорт - на 7% до 17 763 млн. дол в порівнянні з 19101,2 млн. дол.
Істотно можуть постраждати на тлі даної ситуації деякі сектори економіки України. Так, виробництво у хімічній промисловості протягом наступних трьох кварталів може знизитися на 5,4%, в сільському господарстві - на 6,4%, у легкій промисловості - на 11%. Інвестування у фінансову сферу може скоротитися на 8-10%. Крім того, посилення боргового кризи негативно вплине на ті галузі економіки країни, які орієнтовані на технологічний імпорт з ЄС: автомобілебудування, енергетика, видобуток, металургія, інфраструктура. У зоні ризику знаходиться банківська система, оскільки понад 35% банків, що працюють в країні - це банки з ЄС. Різке зниження вартості євро може істотно скоротити ЗВР НБУ, тому що частка євровалюти в них становить близько 10-12%.
Поширення європейської боргової кризи загрожує стабільності євро. Низка найбільших банків Європи вживає заходів для захисту свого капіталу на випадок загострення боргових проблем, що збільшує недовіру в банківській системі ЄС. Якщо економічні інструментарії та програми не допоможуть ЄС вийти з боргової кризи, то влада буде змушена піти на політичні рішення. Але не йдеться про вихід будь-якої з країн з ЄС. Ймовірні рішення можуть призвести як до створення податкового союзу з більш жорсткими правилами та директивами регулювання фінансової сфери, так і до якоїсь пакетної реструктуризації боргів, угоди між владою і власниками зобов'язань тих чи інших країн, і послаблення валютного союзу.
"Курс євро на світовому ринку до кінця року буде торгуватися в широкому діапазоні - $1,3656-1,5104. В Україні в такому випадку вартість валюти буде перебувати на рівнях 11,05-11,70 грн./євро. Надати підтримку євро може більш впевнене зростання економіки ЄС в порівнянні з США і Японією, а також більш низький рівень інфляції - 2,7% у червні проти 2,8% у травні. Крім того, в ЄЦБ достатньо ресурсів для посилення монетарної складової ринку: викуп єврооблігацій, держборгу кожній із країн регіону. У викупі боргових паперів країн ЄС також зацікавлені зовнішні інвестори, зокрема КНР", - зазначає Володимир Олексюк.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас