Економічна доцільність скупки земель олігархами та іноземцями вельми сумнівна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічна доцільність скупки земель олігархами та іноземцями вельми сумнівна

Аграрний ринок
442
Більшість українців висловлюють побоювання щодо того, що сільськогосподарські землі скуплять олігархи та іноземці, але економічна доцільність таких дій - під великим питанням.
Таку думку висловив старший науковий співробітник Інституту соціології НАНУ Олександр Гончарук.
"Для товарного виробництва потрібно близько півтора тисяч гектарів землі. Якщо у нас грошова оцінка одного гектара становить близько 12 тис. грн, з найближчою перспективою підвищення до 17-18 тис., - це вже виллється в солідну суму. Щоб купити техніку, треба витратити ще близько 10 тис. грн на гектар.
Тобто перш ніж щось купити, доведеться витратити велику суму грошей. Чи є в цьому економічна доцільність? Витрати - великі, коли вони повернуться - невідомо, та й який сенс в покупці, якщо можна орендувати землю за менші гроші?" - вважає Гончарук.
Він упевнений, що покупка землі стане поступовим процесом. "Якщо у фермера є своїх близько ста гектарів землі, він буде купувати землю, що межує з його угіддями, а для цього йому потрібно буде умовити продати її власників, яким вона належить. Будуть викуповуватися паї старих людей, яким потрібні гроші на лікування, паї спадкоємців селян, що живуть у містах. У селян є певна настороженість, що землю відберуть обманом або скуплять за безцінь. Але це не проблема наявності чи відсутності ринку земель, це поле діяльності правоохоронних органів. Я не виключаю, що у нас будуть латифундисти, але це вже питання для Антимонопольного комітету" - зазначив Гончарук.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас