Ъ: Бюджет понесе тяжкі витрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Бюджет понесе тяжкі витрати

Казна та Політика
798
Витрати на інфраструктурні та інвестиційні проекти на 2012 рік будуть підвищені до 5% ВВП, йдеться в проекті держпрограми економічного і соціального розвитку України. Збільшення фінансування обіцяно і соціальній сфері: мінімальні зарплата і пенсія зростуть на 19,4%. Експерти вважають такі витрати завищеними, тому вони будуть переглянуті під час обговорення проекту держбюджету з МВФ.
Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) вчора представило проект держпрограми економічного і соціального розвитку на 2012 рік. Перший віце-прем'єр і глава МЕРТ Андрій Клюєв пообіцяв врахувати думку експертів при доопрацюванні документа перед його подачею у вересні для схвалення Кабміном. Програма складена виходячи з росту реального ВВП на 6,5%. Такий же показник закладений в основних напрямках бюджетної політики на наступний рік. З них 0,8% зростання ВВП буде забезпечено підготовкою до Євро-2012.
Якщо урядові прогнози на 2011-2012 роки збудуться (а в поточному році очікується зростання ВВП на 4,7%), то до кінця наступного року економіка досягне 98,9% від докризового рівня. Крім цього, уряд очікує в 2012 році збільшення промвиробництва на 8,3% і сповільнення інфляції до 7,9%. Це краще прогнозу Світового банку, який на 2012 рік передбачив зростання ВВП на 5% при інфляції на рівні 10%.
За розрахунками МЕРТ, доходи зведеного держбюджету зростуть на 15,2% (до 434,9 млрд грн) в умовах зниження ставки податку на прибуток з 23% до 21%. Незважаючи на скорочення бюджетного дефіциту з 3% до 2,5% ВВП, соціальній сфері обіцяно збільшення прожиткового мінімуму на 23% (до 1309 грн), а мінімальної пенсії - на 19,4% (до 916 грн). Середні зарплати зростуть на 18% (реальні - на 9%), пенсії - на 11% (до 1424 грн).
На бюджетну підтримку на суму понад 1 млрд грн можуть розраховувати транспортна інфраструктура (15 млрд грн), вугільна галузь (6,9 млрд грн), аграрний сектор (4,66 млрд грн), енергозбереження в секторі ЖКГ (2,3 млрд грн), будівництво (1,6 млрд грн) і авіабудування (1,5 млрд грн).
Директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць вважає основною перевагою програми орієнтацію на капітальні інвестиції. "Нам пообіцяли, що сума цих інвестицій складе близько 5% ВВП, це нормальна європейська практика. І хоча для України ця цифра повинна бути вищою, повернення бюджету до фінансування інфраструктурних проектів - безумовний плюс", - пояснив він. Іншою перевагою програми Геєць назвав використання механізму державно-приватного партнерства.
Експерти називають завищеними прогнози бюджетних витрат. "В умовах, коли МВФ знижує прогнози зростання ВВП для країн, що є нашими основними торговими партнерами, краще розраховувати на більш реалістичну оцінку збільшення ВВП Україна. Крім того, бентежать заплановані темпи зростання соціальних витрат - вони можуть призвести до різкого прискорення споживчих цін", - визнає Валерій Геєць.
За оцінкою економіста ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасії Головач, шансів на те, що подібні норми будуть включені в проект держбюджету на 2012 рік, невеликі. "Високе зростання бюджетних витрат можливе лише у випадку дуже сприятливої зовнішньої кон'юнктури, прогнозувати яку поки складно. Швидше за все при перенесенні цих норм в проект бюджету вони будуть обговорюватися з МВФ, тому цифри можуть істотно відрізнятися", - відзначає вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас