Сенат Італії схвалив програму бюджетної економії на 48 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сенат Італії схвалив програму бюджетної економії на 48 млрд євро

Казна та Політика
559
Італійський сенат (верхня палата парламенту) схвалив програму бюджетної економії на 48 млрд євро, що була запропонована урядом країни, передає РБК.
Програма розрахована на 4 роки і спрямована на досягнення балансу в бюджеті до 2014 р. Заходи були схвалені 161 голосом, 135 парламентарів висловилися "проти", ще троє утрималися. Тепер заходи повинні бути схвалені у нижній палаті парламенту. Очікується, що це відбудеться вже 15 липня.
На такі кроки уряд країни йде в спробі не допустити поширення боргової кризи на Італію. На думку аналітиків, саме Італія стане наступною її "жертвою". Побоювання викликає банківський сектор країни. Раніше італійські ЗМІ повідомили, що банки країни можуть провалити майбутні стрес-тести. Все це створює нервову обстановку, в якій інвестори схиляються до того, щоб скидати держпапери Італії, Іспанії та Греції. 12 липня ринкова прибутковість по італійським 10-річним облігаціям перевищила 6%, встановивши новий рекорд з 1997 р.
Сьогодні Мінфін Італії провів серію аукціонів з розміщення середньострокових і довгострокових держоблігацій, виручивши від продажу бондів трохи менше 5 млрд євро. Облігації строком на 15 років були розміщені під прибутковість 5,90% - рекордну в історії цього боргового інструмента, введеного в 2002 р.
Нагадаємо, 1 липня Італійська рада міністрів схвалив програму жорсткої економії бюджетних коштів. "Ця програма розрахована на зниження доходів, але і на збільшення прибутків" - сказав тоді міністр фінансів Джуліо Тремонті. Втім, тоді ні прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі, ні міністр фінансів Тремонті не пояснили особливостей нової програми.
Італійські ЗМІ прогнозували, що значну частину коштів заощадять за рахунок заморожування зарплат у державному секторі та скорочення місцевих витрат. Також ЗМІ повідомляли про плани скорочення чиновників. Уряд, серед іншого, розраховує, що заходи економії на регіональному рівні збережуть в бюджеті майже 10 млрд євро до кінця 2013 р.
Опозиція розкритикувала пакет заходів щодо економії бюджетних коштів. Лідер демократичної партії П'єрлуїджі Берсані назвав його бомбою уповільненої дії.
Нагадаємо, раніше цього тижня, відбулася екстрена нарада міністрів фінансів країн ЄС, на якій обговорювали загострення боргової кризи в ЄС. За даними німецьких ЗМІ, в центрі уваги чиновників було саме фінансове становище Італії.
Напередодні наради канцлер Німеччини Ангела Меркель зажадала від прем'єра Сільвіо Берлусконі терміново прийняти "економний бюджет".
Держборг Італії становить 120% від ВВП - серед європейських країн більший показник має тільки Греція. У найближчі місяці Риму належить рефінансувати близько 120-130 млрд євро.
Аналітики оцінюють план Риму вцілому позитивно, але вважають, що тільки економія не вирішить усіх італійських проблем. Втім, експерти виключають можливість звернення Риму за допомогою до МВФ найближчим часом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас